Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

Peter Breuls

Hoewel het land weer enigszins op slot is, zijn de bioscopen nog steeds geopend. Niet op volle kracht; alle ontheffingen die het toelieten dat er meer dan 30 personen in een zaal zitten zijn opgeheven. Dat heeft natuurlijk effect op hoe snel een voorstelling uitverkoopt, dus als je die ene klassieker die jouw lokale bioscoop weer terugbrengt wil zien, koop op tijd een kaartje!

De selectie landelijke releases voor deze week is beperkt, maar bevat wel twee Oscar-winnende re-releases, waaronder het Nederlandse Karakter. Leuk om eens in te halen als je die 22 jaar geleden gemist hebt.

Karakter

In 1998 won Karakter de Oscar voor Beste niet-Engelstalige film. 22 jaar later is de debuutfilm van Mike van Diem opnieuw in de bioscoop te zien in een haarscherpe gerestaureerde 4K-versie. In het vooroorlogse Rotterdam wordt de meedogenloze deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) door menigeen gevreesd. Zijn ambitieuze en koppige bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) besluit na een faillissement advocaat te worden en zet daarvoor alles aan de kant, zelfs de liefde van zijn leven. Een botsing met Dreverhaven is onvermijdelijk.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Extended Edition)

Frodo Baggins en de Fellowship zetten hun zoektocht voort om de Ene Ring te vernietigen en strijden tegen het kwaad van de Duistere Heer Sauron. De Fellowship is verdeeld en merkt nu dat ze verschillende wegen inslaan om Sauron en zijn bondgenoten te verslaan. Hun bestemming ligt nu bij twee torens: de Orthanc-toren in Isengard, waar de corrupte tovenaar Saruman wacht en het fort van Sauron in Barad-dur, diep in het donkere land van Mordor.

The Painted Bird

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verblijft een joodse jongen bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij komt te overlijden, moet hij het alleen zien te redden. Geteisterd door honger en kou trekt het kind mishandeld en weggejaagd door de primitieve bevolking van dorp tot dorp. Ondertussen is hij getuige van het angstaanjagende geweld van de brute Russische en Duitse soldaten. Tegen het einde van de oorlog hebben de zware jaren hun sporen op de jongen achtergelaten en is hij voorgoed veranderd. Naar de geprezen bestseller van Jerzy Kosiński.

Prison for Profit

In 2001 werd de eerste privaat gerunde penitentiaire inrichting van Zuid-Afrika, de Mangaung-gevangenis, geopend. Als ondernemer beloofde het beveiligingsbedrijf G4S, een controversiële Britse multinational, de beste faciliteiten en een humane behandeling voor de drieduizend gevangenen - voor de laagste prijs uiteraard. Maar dat bleek al snel een loze belofte. Via gelekte bewakingsvideo’s en getuigenissen van bewakers en voormalige gevangenen kwamen verhalen naar buiten over buitensporig geweld, verwaarlozing en onvoorstelbare martelpraktijken van de gevangenen. Getuigenissen van klokkenluiders en ex-gedetineerden en de bevindingen van onderzoeksjournalist Ruth Hopkins maken duidelijk wat privatisering van het gevangeniswezen eigenlijk betekent. Cipiers worden onderbetaald, overbelast en vrezen dagelijks voor hun leven. Gevangenen worden gezien als melkkoe, waardoor rehabilitatie zeker geen prioriteit is. Prison for Profit toont op kritische wijze aan wat er gebeurt als een overheidstaak zoals detentie wordt uitbesteed aan machtige internationale bedrijven. Welke negatieve gevolgen gaat deze trend - de toenemende privatisering - hebben voor de samenleving?

Antoinette dans les Cévennes

Antoinette dans les Cévennes is een zonnige, Franse komedie met een glansrol voor Laure Calamy (Dix Pour Cent). In de prachtige bergen komt Antoinette zichzelf tegen. Herkenbaar, wrang en hilarisch tegelijk. Antoinette is een schooljuf die uitkijkt naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir. Hij laat het echter plotseling afweten omdat zijn vrouw een wandelvakantie heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Antoinette denkt niet lang na en besluit haar geliefde achterna te reizen. Onvoorbereid op een wandeltocht gaan is echter niet zo verstandig. Maar wel aanleiding tot mooie ontmoetingen, lekker eten en schitterende natuur.

Marona

Wanneer ze wordt aangereden, denkt het hondje Marona terug aan al haar baasjes waar ze zo dol op is geweest. Met haar lieve en vorlijke karakter bracht Marona in elk huis waar ze woonde plezier en liefde.