Verrassende Sarrou beëindigt reeks van Schurter bij WK mountainbike

H.Vviv

Jordan Sarrou is de nieuwe wereldkampioen in het mountainbiken. Bij de wereldkampioenschappen in het Oostenrijkse Leogang was de Fransman verrassend genoeg de beste en volgt daarmee Nino Schurter op, die de laatste vijf jaar de beste was op het WK.

Milan Vader had in Oostenrijk de beste start. Halverwege de eerste ronde mocht hij even dromen van een wereldtitel, maar al snel werd duidelijk dat Jordan Sarrou te sterk was voor de Nederlander. Nadat de Fransman het gat naar de Nederlander had gedicht moest Vader hem daarna laten gaan.

Langzaam bouwde Sarrou de voorsprong uit naar Vader. In de derde ronde van de zes rondes, die de mountainbikers moesten afleggen, was het verschil tussen Vader en Sarrou een halve minuut. Vader had op dat moment nog wel een voorsprong van twintig seconden een groepje achtervolgers, maar na twee valpartijen in de derde ronde werd hij gepasseerd door het groepje achtervolgers en was de veer gebroken bij de Nederlander. Uiteindelijk zou Vader pas als 23ste de finish passeren.

Halverwege de wedstrijd had Sarrou na drie rondes een voorsprong van één minuut op de eerste achtervolgers en was de Fransman al bijna zeker van de wereldtitel. Sarrou verloor in het tweede deel van de wedstrijd wel wat van zijn voorsprong, maar de wereldtitel kwam nooit meer in gevaar voor de 27-jarige Fransman.

In de achtergrond reed de Zwitser Mathias Flückiger naar de tweede plaats nadat hij in de slotronde Titouan Carod afschudde, die het podium compleet maakte. Schurter die de laatste vijf jaar wereldkampioen werd en in totaal acht keer het WK wist te podium kwam nooit in de wedstrijd en zou pas als negende over de finish komen op 2.33 van de nieuwe wereldkampioen Sarrou.