Deignan soleert naar zege in Luik-Bastenaken-Luik, Van Dijk derde

H.Vviv

De vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik is gewonnen door de Britse Lizzie Deignan. Na een solo van dertig kilometer kwam ze in Luik alleen aan. Op negen seconden werd de Australische Grace Brown tweede, Ellen van Dijk maakte het podium vol, maar de Nederlandse kwam wel pas ruim twee minuten na de winnares over de streep.

Op 50 km van de streep ontsnapte een groep van 9 rensters, onder wie Marianne Vos en Lizzie Deignan. De Nederlandse toppers als Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten zaten nog in het peloton op één minuut van de kopgroep. Het peloton zou nooit meer de kopgroep terugzien in koers.

Op La Redoute zag Deignan haar kans om weg te rijden uit de kopgroep. De Britse wist snel haar voorsprong uit te bouwen richting de Roche-aux-Faucons, de laatste klim van de dag en begon met één minuut voorsprong daaraan. Deignan leek op weg naar de zege, maar vanuit de achtervolgende groep demarreerde Grace Brown, De Australische maakte al snel veel tijd goed en op de top van de Roche-aux-Faucons was het verschil nog maar 25 seconden.

In een spannend slot wist Deignan alsnog Brown af te houden. Op ruim twee minuten werd Ellen van Dijk derde, vlak voor Vos en Amy Pieters. De zege voor Deignan betekende dat voor eerst een niet Nederlandse de vrouweneditie van Luik-Bastenaken-Luik won.