Rechtbank Noord-Nederland zendt zaak Bioscoopdrama uit

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank Noord-Nederland behandelt dinsdag 29 september 2020 in Groningen een strafzaak tegen een 34-jarige verdachte. De man wordt ervan verdacht twee schoonmakers in een bioscoop in de binnenstad van Groningen om het leven te hebben gebracht. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is vanaf 09.30 uur te volgen via een livestream op Rechtspraak.nl.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is er beperkt plaats in de zittingszaal van de rechtbank. Bij het verdelen van de beschikbare plaatsen krijgen procespartijen voorrang, gevolgd door de pers. Voor het bijwonen van deze zaak is ook veel publieke belangstelling. Er is echter onvoldoende ruimte voor iedereen. Om deze strafzaak zoveel mogelijk in de openbaarheid te behandelen zendt de rechtbank deze strafzaak via een livestream uit.

Conform persrichtlijn
Het uitzenden gebeurt met inachtneming van de Persrichtlijn (pdf, 2,9 MB). Dat betekent dat alleen professionele procespartijen, zoals de rechters, de officier van justitie en advocaten, in beeld worden gebracht. De verdachte komt niet in beeld en zijn stem zal worden vervormd. Bepaalde privacygevoelige onderdelen van de zitting, zoals bijvoorbeeld de bespreking van sommige persoonlijke omstandigheden of de uitoefening van het spreekrecht door nabestaanden, worden mogelijk niet uitgezonden. Daarover beslist de rechtbank ter zitting.

Verloop van de zitting
Strafzittingen verlopen in beginsel volgens een vaste volgorde. Na de opkomst van de rechtbank en de opening van de zitting draagt de officier van justitie de tenlastelegging voor. De rechtbank bespreekt vervolgens de verdenkingen en het dossier. Verder besteedt de rechtbank aandacht aan de persoon van verdachte. In dit verband wordt een psychiater van het Pieter Baan Centrum gehoord. Ook krijgen de nabestaanden de gelegenheid om de rechtbank toe te spreken.

Nadat de behandeling is afgerond, krijgt de officier van justitie het woord voor het requisitoir (standpunt en eventuele strafeis van het openbaar ministerie), gevolgd door het pleidooi van de advocaat van de verdachte. Uiteindelijk krijgt de verdachte het laatste woord en bepaalt de rechtbank wanneer de uitspraak wordt gedaan.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!