Na butskop, ook butskopjong dood aangetroffen in de Westerschelde

Jippie

Nadat gisteren een volwassen vrouwelijke butskop dood werd aangetroffen in de Westerschelde is gezocht naar het kalf waarmee ze eind augustus in de Oosterschelde werd gespot. De jonge butskop waar naar werd gezocht  is vanavond dood aangetroffen bij Borssele. Het dier mist een staart en heeft een grote wond, vermoedelijk door een aanvaring. De butskop wordt geborgen voor onderzoek aan de Universiteit Utrecht. Zo meldt stichting SOSDolfijn op Twitter.

De volwassen vrouwelijke butskop die gister dood bij Terneuzen werd aangetroffen is gisteravond onderzocht door de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. De walvis had een grote verwonding op haar buik. Deze is vermoedelijk veroorzaakt door een aanvaring. De voorzichtige eerste conclusies van het onderzoek door de Universiteit Utrecht wijzen uit dat dit waarschijnlijk de doodsoorzaak is geweest. Microscopisch onderzoek moet dit verder bevestigen.

Eind augustus werd in de Oosterschelde een moeder-kalf paar van dezelfde soort waargenomen. Dit was in dezelfde week dat er zeven butskoppen levend strandden in Ierland, gevolgd door meerdere strandingen van spitssnuitdolfijnen op Belgische, Engelse en ook Nederlandse kust. Deze diep-duikende walvissoorten komen gewoonlijk niet in de ondiepe wateren van de Noordzee voor. De laatste stranding van deze soort in Nederland is bijna dertig jaar geleden.