Duizenden doden door tyfoon Maysak

Frutsel

Tyfoon Maysak is naar alle waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van meer dan vijfduizend koeien en enkele tientallen bemanningsleden van het vermiste schip Gulf Livestock 1. Japanse reddingswerkers zijn momenteel op zoek naar het schip maar dat is vermoedelijk gezonken. Er is momenteel slechts één overlevende uit het water gehaald.  

Aan boord bevonden zich ruim vijfduizend koeien en meer dan veertig bemanningsleden. Over hun lot is nog niets bekend maar voor al hun levens (en hun vlees) wordt gevreesd. Gisteren verzond het schip een noodsignaal naar de kustwacht toen het in de Oost-Chinese zee in de problemen kwam. Op dat moment had het schip te maken met zeer krachtige windstoten en de hoge golven veroorzaakt door tyfoon Maysak. Koeien schijnen trouwens te kunnen zwemmen. In september 2019 zijn in de Verenigde Staten koeien tijdens orkaan Dorian in het water terecht gekomen. De koeien zijn toen na een zwemtocht van acht kilometer levend teruggevonden. 

Tyfoon Maysak is tot nu toe de krachtigste tyfoon van 2020 en zal later vanmiddag Zuid Korea bereiken. Met windsnelheden van 175 kilometer per uur en een verwachte neerslag van lokaal 300 millimeter kunnen Zuid- en Noord Korea hun borst natmaken. De kans op aardverschuivingen in het gebied is groot en de kustregio's verwachten zware overstromingen.  

Hetzelfde gebied zal begin volgende week te maken gaan krijgen met de volgende tyfoon, Haishen.