Roglic bezorgt Jumbo-Visma eerste ritzege deze Tour

Olga Kroeders

Primoz Roglic heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 160,5 kilometer, van Sisteron naar Orcières-Merlette, was de renner van Jumbo-Visma de sterkste. Julian Alaphilippe werd vijfde en behield het geel.

Vrij snel na de start ontstond er een kopgroep van vijf man bestaande uit Benoot (Sunweb), Neilands en Politt (Israel Start-Up Nation), Vuillermoz (AG2R), Pacher (B&B) en Burgaudeau (Total). Zij leken voorlopig de zegen van het peloton te krijgen waarin de rust was teruggekeerd. De maximale voorsprong was rond de drie minuten.

Pacher kwam als eerste boven op de eerste col van de dag, de Col du Festre (7,6 km à 5,3 procent, derde categorie). Het peloton volgde op een kleine drie minuten. De Côte de Corps (2,2 km à 6,3 procent), een berg van vierde categorie was de tweede beklimming van de dag. Pacher was wederom als eerste boven en pakte het enige punt.

In de kopgroep was het onrustig. Verschillende renners probeerden te ontsnappen, maar werden al rap weer teruggehaald door de rest. De Côte de L´Aullugnier was de volgende beklimming, van de derde categorie. Wederom was het Pacher die als eerste boven was. Benoot viel in de afdaling net over de vangrail door een stuurfout. Hij kon wel weer op de fiets stappen, maar kon niet meer aansluiten bij de kopgroep.

Twintig kilometer voor de streep, met nog de slotklim voor de boeg, was de achterstand van het peloton iets meer dan anderhalve minuut. Vooraan waren er ondertussen nog maar drie koplopers nadat Politt en Burgaudeau moesten lossen. Neilands vond het waarschijnlijk niet snel genoeg gaan, want de Let reed weg bij zijn twee mede koplopers.

Zeven kilometer voor de finish begon de slotklim. Net onder de voet van die klim werd Neilands teruggepakt door het peloton, waarin de klassementsrenners goed vooraan zaten. De eerste kilometers werd gezamelijk naar boven gereden, al moesten er natuurlijk achteraan renners lossen door het straffe tempo dat werd aangehouden.

Rolland ging er op vier kilometer van de streep alleen vandoor en sloeg een gaatje. Hij werd echter een paar honderd meter later teruggepakt door het uitgedunde peloton waar Van Aert het tempo bepaalde. Met nog twee kilometer te gaan was de groep nog maar zo'n veertig man groot en moest Van Aert even later zelf lossen. Nu was het zijn teammaat Kuss die op kop van de groep lag voor Roglic. Tom Dumoulin had het ondertussen lastig. Martin demarreerde een halve kilometer voor de streep, maar Roglic kon het gaatje dichten. Het was Roglic die in de eindsprint duidelijk de beste was voor zijn landgenoot Tadej Pogacar.