Viruswaarheid gaat in hoger beroep over mondkapjesplicht

qltel

Viruswaarheid en ondernemer Ab Gietelink gaan in hoger beroep tegen het rechtbankvonnis over de mondkapjesplicht in vijf drukke gebieden in Amsterdam. Ze werden vorige week in het ongelijk gesteld door de rechtbank.

Ze willen morgen bij het gerechtshof in Amsterdam een spoedappèl aanvragen zodat er op korte termijn een uitspraak komt van een hogere rechter, meld AT5 op haar website.

Eerder dachten Viruswaarheid en Ab Gietelink, cultureel ondernemer op De Wallen, dat ze de rechtszaak 'met vlag en wimpel zouden winnen'. Volgens hen gaat de mondkapjesplicht van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in tegen artikel 10 van de Grondwet: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

Gemeente in gelijk gesteld
Maar de rechtbank oordeelde anders en stelde de gemeente in het gelijk. De rechter vindt dat het gaat om een relatief kleine inbreuk, dat de maatregel maar tijdelijk geldt en dat het slechts betrekking heeft op een aantal gebieden in de stad.

Ab Gietelink en Viruswaarheid hebben vertrouwen in de uitkomst van een spoedappèl, laten ze weten. Volgens hen veroordeelden rechtsgeleerden 'unaniem' de uitspraak van de rechtbank vorige week en handelt de gemeente onrechtmatig.

Het is nog niet bekend wanneer het spoedappèl dient. De mondkapjesplicht geldt sinds 5 augustus op De Wallen, Kalverstraat, Nieuwendijk, Plein '40-'45 en Albert Cuypmarkt.