O'Sullivan oppermachtig naar zesde wereldtitel snooker

Boris (borisz)

Ronnie O'Sullivan heeft zondag voor de zesde keer in zijn carrière de wereldtitel snooker veroverd. De Engelsman was in de finale in Sheffield veel te sterk voor zijn landgenoot Kyren Wilson: 18-8. 

Zondagavond had O'Sullivan nog één frame nodig. Hij maakte het direct af met een break van 93. Het is de zesde wereldtitel voor O'Sullivan. Hij was eerder de sterkste in 2001, 2004, 2008, 2012 en 2013.

O'Sullivan komt daarmee op gelijke hoogte met Steve Davis en Ray Reardon, terwijl hij nog één wereldtitel minder heeft dan Stephen Hendry. Joe Davis werd in de jaren twintig, dertig en veertig vijftien keer wereldkampioen en heeft het record stevig in handen. Fred Davis en John Pulman delen de tweede plek met beiden acht titels.

Voor O'Sullivan betekende het zijn 37e rankingtitel in zijn carrière, waarmee hij nu alleen recordhouder is. Dat record deelde hij voorafgaand aan het WK met Hendry. Bovendien speelde hij zijn negentigste partij in The Crucible, waarmee hij het record van Hendry evenaarde. O'Sullivan, die 500.000 Britse pond (553.000 euro) opstrijkt voor zijn titel, is de oudste wereldkampioen sinds Reardon in 1978 op 45-jarige leeftijd triomfeerde.  Het WK snooker wordt normaal gesproken eind april en begin mei afgewerkt, maar werd vanwege de coronapandemie verplaatst naar de zomer. Alleen op de openingsdag en bij de finale was er publiek aanwezig in The Crucible.