Zware MotoGP-crash Red Bull Ring, Dovizioso wint

heywoodu

Na de Moto2 heeft ook de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP voor een kneiterharde crash gezorgd. Wonder boven wonder kwam iedereen er hier nog wat beter vanaf ook, alle betrokkenen wandelden zelf weg.

Met Maverick Viñales, Jack Miller en Fabio Quartararo op de eerste rij gingen de lichten uit, Miller pakte bij de start de leiding en kreeg Ducati-merkgenoot Andrea Dovizioso achter zich aan. Pol Espargaro kwam naar de derde plek, Joan Mir, Viñales, Alex Rins, Franco Morbidelli en de niet best begonnen WK-leider Quartararo volgden daar weer achter.

Opvallend genoeg moest Dovizioso op zijn Ducati toekijken hoe Espargaro zijn KTM er op kracht voorbij reed, waarna Mir binnendoor bij Dovizioso naar plek drie kwam. Espargaro was fantastisch bezig, want al vrij snel ging hij ook voorbij Miller en pakte hij de leiding, terwijl de zich langzaam herstellende Quartararo de grindbak in reed terugviel naar de laatste plek.

Na negen ronden ging het gigantisch fout op het rechte stuk, waar Johann Zarco en Franco Morbidelli elkaar met dik 300 kilometer per uur raakten. De twee stuiterden kneiterhard het grind in, waarna hun motoren nog ver door vlogen. Viñales en Rossi hadden een heel legioen engeltjes op hun schouders: de Yamaha van Morbidelli vloog precies tussen de twee door, enkele milliseconden verschil en de gevolgen waren niet te overzien geweest.

Zarco liep al vrij snel weg, nadat hij eerst even bij de in het grind zittende Morbidelli was gaan kijken - de Braziliaanse Italiaan liep na een korte behandeling met wat moeite zelfstandig de ambulance in. Na een onderbreking en het opruimen van de hele boel kon het veld zich weer op gaan lijnen op de grid voor een herstart en een race van twintig ronden, met Espargaro, Miller en Dovizioso voorop.

De eerste drie hielden hun plek bij de herstart, Rins en Mir volgden met Miguel Oliveira en Rossi achter zich. Miller en Dovizioso pakten de eerste twee plekken snel terug, Brad Binder - winnaar van vorige week - kwam ondertussen sterk naar voren en lag op de zevende plek. De twee Ducati's kregen Rins achter zich aan, die Espargaro voorbij was, en dat trio sloeg langzaam een gaatje naar de rest.

Espargaro viel steeds verder terug, tot hij zelfs het grind in viel, samen met KTM-genoot Oliveira. De overgebleven KTM, die van Binder, ging ondertussen lekker door en reed op plek vijf, voor Rossi. Rins opende de aanval op de Ducati's, verschalkte ze allebei...en gleed vervolgens de grindbak in. De kansen voor Suzuki waren nog zeker niet klaar, want Mir sloot bijna gelijk aan bij de twee Ducati's.

Dovizioso reed in de slotfase voorzichtig weg bij Miller en Mir, die duelleerden om plek twee. In de allerlaatste bocht ging Mir nog binnendoor Miller naar de tweede plek, wat hem zijn allereerste MotoGP-podium opleverde op het circuit waar hij in 2016 in de Moto3 zijn eerste GP won. Binder hield Rossi van het lijf en finishte als vierde, wel ruim achter winnaar Dovizioso, die uitgerekend deze week zijn vertrek bij Ducati aankondigde.