Quartararo pakt eerste MotoGP-pole 2020

heywoodu

Het MotoGP-seizoen 2020 gaat dit weekeinde éindelijk van start. De Moto3 en Moto2 begonnen in maart in Qatar al, want zij waren daar al aanwezig, terwijl het MotoGP-circus er niet naartoe kon reizen - vervolgens werd alles afgelast en opgeschoven.

Op het circuit van Jerez de la Frontera stond zaterdag de kwalificatie op het programma en dat leverde de jonge Fransman Fabio Quartararo op zijn Petronas Yamaha alweer zijn achtste poleposition op. Hij bleek 0,139 seconden sneller dan Maverick Viñales van het fabrieksteam van Yamaha, terwijl wereldkampioen Marc Marquez zijn Honda op 0,157 seconden zette.

De Pramac Ducati-coureurs kenden een sterke dag: Francesco Bagnaia pakte op 0,250 seconden knap de vierde plek, voor teamgenoot Jack Miller (+0,748), die LCR Honda-rijder Cal Crutchlow één duizendste voor wist te blijven. Pol Espargaro (KTM), Andrea Dovizioso (Ducati) en Alex Rins (Suzuki) vormen de derde startrij, voor Franco Morbidelli, Valentino Rossi (beiden Yamaha) en Joan Mir (Suzuki).

Jorge Martin pakte later in de middag zijn allereerste Moto2-pole, nadat hij na het behalen van de Moto3-wereldtitel in 2018 overstapte naar de tussenklasse. De Spanjaard van Red Bull KTM Ajo was 0,181 seconden sneller dan landgenoot Jorge Navarro, terwijl de crashgrage Brit Sam Lowes op 0,300 seconden de eerste rij completeert. Luca Marini, Marco Bezzecchi en Aron Canet starten vanaf rij twee, Bo Bendsneyder kwam er al het hele weekeinde totaal niet aan te pas en vertrekt als 22e.

De pole in de Moto3 werd een prooi voor Tatsuki Suzuki, die ook in Qatar al vanaf plek één vertrok. De Japanner was 0,195 seconden sneller dan Andrea Migno, met de Brit John McPhee (+0,307) op de derde plek. De tweede startrij wordt gevormd door Raul Fernandez, Celestino Vietti en Jeremy Alcoba.

De Braziliaan Eric Granado pakte tot slot de poleposition in de elektrische MotoE-klasse, waar hij de Duitser Lukas Tulovic met 0,191 tellen aftroefde. De Zwitser Dominique Aegerter (+0,256) pakte de derde plek, voor de Italiaan Matteo Ferrari (+0,325), vorig jaar de eerste MotoE-kampioen.

De racedag wordt zondag geopend door de heren en dame in de MotoE, waar het licht om 10.05 uur op groen gaat. Vervolgens volgt de Moto3 om 11.00 uur, de Moto2 om 12.20 uur en de MotoGP om 14.00 uur.