Poging tot moord op moeder: jeugddetentie en PIJ-maatregel

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 18-jarige jongeman veroordeeld voor een poging tot moord op zijn moeder in Uden. Hij krijgt 12 maanden jeugddetentie en wordt daarna in een inrichting voor jeugdigen geplaatst (PIJ-maatregel).

De verdachte stak zijn moeder in december 2019 meerdere keren met een mes in haar hoofd en rug. Ze liep daarbij forse verwondingen op. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van voorbedachte raad en dus van een poging tot moord. De jongen verklaarde dat hij al zo’n halfjaar rondliep met het concrete plan om iemand dood te maken en dat hij daarvoor zijn moeder had uitgekozen. De jongen koos bewust een moment dat zijn vader en broer niet thuis waren, haalde de sleutel van de garagedeur zodat zijn moeder niet weg kon rennen en pakte op de bovenverdieping een mes. Eenmaal beneden stak hij op zijn moeder in.

Het steekincident maakte zeer veel indruk op het slachtoffer en de overige gezinsleden. De vrouw belde haar echtgenoot vlak na het incident en nam, terwijl zij hevig bloedde, afscheid van hem omdat zij dacht dat ze aan haar verwondingen zou overlijden. Ook nu nog kampt zij met zowel fysieke als psychische klachten. Desondanks hoopt zij dat haar zoon de hulp krijgt die hij nodig heeft.

De verdachte was tijdens de poging tot moord minderjarig en wordt dan ook volgens het jeugdstrafrecht berecht. Dit betekent dat de rechtbank veel meer rekening houdt met de persoonlijke ontwikkeling van de verdachte dan bij volwassenen. In dit geval is het delict in verminderde mate toe te rekenen aan de verdachte. Volgens een psycholoog en een psychiater is er namelijk sprake van een autismespectrumstoornis met duidelijke beperkingen in de omgang met anderen.

De rechtbank vindt het verder van belang dat de verdachte op relatief korte termijn de noodzakelijke behandeling in de vorm van een PIJ-maatregel krijgt om herhaling te voorkomen. Bovendien vinden de ouders van de verdachte behandeling van hun zoon belangrijker dan een langdurige straf.