OM eist levenslang tegen verdachte van moord op Andy de Heus

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie heeft maandag levenslang geëist tegen de man die verdacht wordt van de moord op Andy de Heus. Volgens de officier van justitie is de 52-jarige Sittardenaar verantwoordelijk voor de moord op De Heus en eist de hoogst mogelijke celstraf. Het OM is van mening dat deze zaak in zekere zin te vergelijken is met de zaak van Sven Prins. “In die zaak kreeg de hoofdverdachte levenslang. Net als hij heeft de hoofdverdachte is deze zaak totale minachting voor het menselijk leven getoond.”

Ook is verdachte het illegaal bezit van vuurwapens en munitie en het wegmaken van het lichaam van Andy de Heus ten laste gelegd. Kort geleden is het in brand steken van de auto van Andy ook nog ten laste gelegd. Tenslotte zijn nog drugs aangetroffen in de cel in Nederland. Naast de eis tot levenslang is gevorderd de vervroegde invrijheidstelling uit de Duitse veroordeling achterwege te laten.

Onderzoek
Op dinsdagavond 18 december 2012 verliet Andy de Heus zijn woning in Echt. Na zijn vertrek werd niets meer van hem vernomen, waarna de politie een grootschalig onderzoek startte. Verschillende zoekacties, onder andere in het Julianakanaal bij Roosteren (2013) en bij diverse woningen rondom een vakantiepark in Stevensweert (2015), leverden niks op.

Begin 2016 kwam er schot in de zaak. In totaal drie verdachten werden aangehouden, omdat zij mogelijk betrokken zouden zijn bij de vermissing van Andy de Heus. Hierna volgde een zoekactie waarbij op 18 februari 2016 in en rondom de visvijvers in Stevensweert het stoffelijk overschot werd aangetroffen.

De 52-jarige verdachte die maandag voor de rechter verscheen, was niet één van de eerder aangehouden verdachten. Hij werd in mei 2018 opgepakt. De man uit Sittard zat vanaf 2015 in een gevangenis in Duitsland vanwege druggerelateerde delicten. Deze gevangenisstraf heeft verdachte uitgezeten, voordat hij in Nederland berecht kon worden voor de moord op Andy de Heus.

De verdachte heeft eerder een bekentenis afgelegd in deze zaak. Hij geeft toe dat hij Andy eind 2012 van het leven beroofde en begraven heeft, maar ontkent dat dit gepland was. Naast hem zijn er nog vier verdachten, of zij vervolgd worden is nog niet besloten.

Inhoudelijke behandeling
Vandaag en komende donderdag vindt de inhoudelijke behandeling plaats. Deze werd tot twee keer toe uitgesteld. Eind oktober 2019 trok de advocaat van de verdachte zich terug. Op de nieuwe zittingsdatum in januari was een rechter ziek.

De rechter doet twee weken na komende donderdag uitspraak, op donderdag 25 juni 2020. De uitspraak zal in Roermond plaatsvinden.