TBS met voorwaarden voor poging tot doodslag

Monique Verlind (DJMO)

De rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat een 23-jarige man uit Helmond schuldig is aan een poging tot doodslag door een vrouw in Helmond meerdere keren met een broodmes in haar hoofd te steken en in haar gezicht te snijden. Omdat hij volgens deskundigen niet toerekeningsvatbaar was op het moment van steken, legt de rechtbank hem TBS op met daaraan diverse voorwaarden gekoppeld. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de man schuldig is aan mishandeling van een man uit Helmond.

De Helmonder stak de vriendin in januari vorig jaar in het huis waar hij met een aantal andere jongeren begeleid woont. Wat er precies is voorgevallen, is niet duidelijk. Maar uit verklaringen van getuigen en uit het feit dat de verdachte en het slachtoffer de enige aanwezige personen waren in de kamer toen de steekverwondingen ontstonden bij het slachtoffer, kan de rechtbank niet anders dan concluderen dat de verdachte de verwondingen heeft toegebracht.

Volgens deskundigen is er bij de man sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, namelijk van een verstandelijke ontwikkelingsstoornis en van een autismespectrumstoornis. Uit aanvullend onderzoek is gebleken dat bij de man sprake kan zijn van gedragsontregelingen tijdens de overgang van de REM-slaap naar het waken. Chronische stress, speedgebruik en slaaptekort kunnen de kans daarop vergroten en die risicofactoren waren alle drie aanwezig bij de man. Dat de man aangeeft dat hij zich het incident niet kan herinneren, kan verklaard worden door zijn beperkte geheugenfuncties die samenhangen met zijn verstandelijke beperking.

De verdachte werkte in mei 2018 een huisgenoot tegen de grond met een judotrap, kneep z’n keel dicht en sloeg hem een aantal malen waardoor het slachtoffer pijn en letsel opliep. Volgens deskundigen was hij op dat moment verminderd toerekeningsvatbaar: hij heeft beperkte intellectuele vaardigheden, is niet in staat om te gaan met dagelijkse spanningen en kan zijn ongenoegen niet op een constructieve wijze kenbaar maken waardoor hij primair reageert en met (fysieke) agressie.

TBS met voorwaarden
De Helmonder heeft volgens de rechtbank intensieve, langdurige begeleiding nodig zodat de samenleving adequaat tegen de man kan worden beschermd. Daarom is TBS met voorwaarden op z’n plaats. Onder die voorwaarden vallen onder meer het meewerken aan de aanwijzingen van de reclassering, de opname in een zorginstelling, een verbod op alcohol of drugs en het meewerken aan de controle daarop en een contactverbod met het slachtoffer. Zodra de man de voorwaarden schendt, kan de rechtbank de maatregel van TBS met dwangverpleging opleggen. De rechtbank hoopt echter dat dit niet nodig zal zijn, omdat de man voldoende ontwikkelde gewetensfuncties heeft en zich gemotiveerd toont voor behandeling en begeleiding. Verder heeft hij een zeer betrokken en steunend sociaal netwerk.

Voor het mishandelen van zijn huisgenoot, legt de rechtbank de man geen aparte straf op. Dat komt omdat de mishandeling gelijktijdig met de poging doodslag voor de rechter werd gebracht en de man voor de poging doodslag al 487 dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten, terwijl hij daarvoor vanwege zijn ontoerekeningsvatbaarheid niet strafbaar is (juridisch: ontslagen van alle rechtsvervolging).