V&A: Wat zou jij willen weten van iemand die in de vrouwenhandel heeft gezeten?

Monique Verlind (DJMO)

Proizvod: (n.) product [pro'dykt] (Kroatisch voor ‘product). Justin Zeit doet in het boek Proizvod, dat afgelopen maand uitkwam, tot in detail een boekje open de vrouwenhandel in Europa. Regelmatig worden er boeken uitgebracht uit naam van een slachtoffer, maar zelden wordt een verhaal vanuit het perspectief van de dader geschreven. 

25 jaar na dato vertelt Justin vanuit zijn eigen ervaringen tot in detail waarom en hoe het hoofdpersonage in zijn boek tot zijn daden kwam. Ook hoe hij uiteindelijk uit het wereldje stapte en hoe het boek tot stand is gekomen. Hij wil dat er meer aandacht aan mensenhandel / smokkkel wordt besteed en dat de politiek de ogen opent. Het is een hele schimmige wereld waarin daders vaak jarenlang ongemerkt hun gang kunnen blijven gaan omdat er gewoon totaal geen zicht op is.

Justin: "Volgens mij is ‘Proizvod' het eerste boek met zo veel informatie van binnenuit. Ik heb niet eens veel aan de werkelijkheid veranderd en mogelijk krijg ik problemen met bepaalde mensen. Maar dat durf ik wel aan, er is nu lang genoeg gezwegen. Dit verhaal moet gewoon verteld worden. De bron van deze gruwelijkheden moet bespreekbaar zijn en ik wil mijn steentje bijdragen. Daarom wordt ook een bedrag van elk verkocht boek aan een organisatie die de slachtoffers helpt gedoneerd."

FOK! heeft Justin bereid gevonden om jullie vragen te beantwoorden. Tot en met dinsdagavond kunnen jullie vragen wat je wil, woensdag gaan de vragen gebundeld naar hem toe, waarna we na de antwoorden komend weekend zullen publiceren in een nieuw artikel. Wat zou jij willen weten van Justin? 

Proizvod  (Foto: Justin Zeit )
Proizvod (Foto: Justin Zeit )