Jongen die filmde hoe man van fiets werd getrapt veroordeeld

Monique Verlind (DJMO)

Een 17-jarige jongen die als bijrijder op een scooter in februari van dit jaar een man filmde die van zijn fiets werd getrapt, is veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie waarvan 94 voorwaardelijk. De jongen moet zich daarnaast houden aan voorwaarden zoals meewerken aan hulpverlening, houden aan een avondklok en een contactverbod met zowel de vermeende scooterbestuurder als het slachtoffer.

Omdat de jongen al 86 dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten, hoeft hij niet naar een justitiële jeugdinrichting. Wel moet hij zich per direct aan de voorwaarden houden. De jongen filmde als bijrijder op een scooter hoe de bestuurder van die scooter een man op de fiets opzettelijk een trap gaf waardoor de man ten val kwam. De twee hebben daarbij de man uitgelachen. De beelden van het incident werden live via Instagram uitgezonden en zijn viraal gegaan.

De kinderrechter neemt het de jongen kwalijk dat hij en de scooterbestuurder een ander mens voor eigen vermaak hebben vernederd. De beelden zijn nog steeds op internet te vinden. De straf die de kinderrechter heeft opgelegd is conform de eis van de officier van justitie. De veronderstelde bestuurder van de scooter (17) zal zich later voor de kinderrechter moeten verantwoorden.