Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 23

Peter Breuls

We mogen weer! Deze week zijn de bioscopen geopend. De bioscopen en filmtheaters openden maandag hun deuren met de vertoning van een aantal titels die je misschien gemist had voor de coronacrisis, maar ook de filmdistributeurs zijn vanaf deze week weer in business, dus er komen gewoon weer nieuwe titels uit.

Opvallend is dat de echt grote films nog even op zich laten wachten, dus nu is je kans om eens bij een totaal onbekende film, die je normaal gesproken misschien zou hebben overgeslagen, naar binnen te gaan en je te laten verrassen. Als de kleinere films juist altijd je ding waren kom je nu weer goed aan je trekken; je zult alleen de zaal mogelijk met meer anderen moeten delen.

Let erop dat er voor de bioscopen andere regels gelden dan voor de crisis: er is een maximum van dertig personen per zaal en je hebt mogelijk niet meer zelf de keuze waar je gaat zitten. Check de site van je lokale bioscoop om je hierover te informeren en als je ziek bent, blijf dan gewoon lekker thuis.

Honey Boy

Honey Boy is geregisseerd door Alma Har'el naar een scenario van Shia LaBeouf, gebaseerd op zijn veelbewogen ervaringen als jonge acteur en zijn complexe relatie met zijn vader. Shia LaBeouf laat op semi-autobiografische wijze zien hoe hij als tiener beroemd werd om vervolgens als volwassene in een afkickkliniek te belanden. Noah Jupe en Lucas Hedges spelen Otis Lort tijdens verschillende stadia van een hectische acteercarrière. Shia LaBeouf gaat de uitdagende en therapeutische rol aan om een versie van zijn eigen vader te spelen, een voormalig rodeoclown en crimineel. Artiest en muzikant FKA twigs maakt haar filmdebuut als de buurvrouw en geestverwant van de jonge Otis in het motel waar ze wonen. Het debuut van Har’el is een unieke samenwerking tussen filmmaker en onderwerp dat onderzoekt hoe kunst een therapeutische werking kan hebben en verbeelding hoop kan geven.

I See You

De verdwijning van een 10-jarige jongen in een ogenschijnlijk perfect stadje vertoont een vreemde gelijkenis met een cold case van rechercheur Greg Harper (Jon Tenney). Greg werkt dag en nacht aan deze nieuwe zaak, en worstelt ondertussen met problemen thuis. Sinds zijn vrouw Jackie (Helen Hunt) een affaire heeft gehad is de spanning om te snijden, en gedraagt ze zich vreemd. Jackie is op haar beurt bang dat ze haar verstand aan het verliezen is: ze voelt een constante vijandige sfeer in huis. Niet alleen van haar gezin, maar ook van buitenaf. Het huis wordt geteisterd door vreemde geluiden, spullen die verdwijnen en apparaten die een eigen leven lijken te leiden. Is Jackie gek aan het worden? Of ligt het gezin echt onder vuur? I See You is een mysterieuze suspense-thriller die de kijker voortdurend op het verkeerde been zet.

The Barefoot Emperor

The Barefoot Emperor is na King of the Belgians de nieuwe komedie van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Nicolaas III, Koning der Belgen (Peter van den Begin), wordt in zijn oor geschoten tijdens een onfortuinlijk voorval in Sarajevo. Hij ontwaakt in een zeer onorthodox sanatorium op een Kroatisch eiland. De trouwe entourage van de koning probeert hem tevergeefs te behoeden voor het nieuws van het ineenstorten van de Europese Unie. De koning eist meteen naar huis terug te keren, maar wordt in plaats daarvan onderworpen aan een streng regime van rust en revalidatie door de autoritaire sanatoriumdirecteur (Udo Kier). Wanneer tot overmaat van ramp blijkt dat Nicolaas III geheel tegen zijn zin is uitverkoren om de eerste Heerser van de nationalistische eenheidsstaat Nova Europa te worden, begint hij aan een doldwaas ontsnappingsplan.

Das Vorspiel

Anna is vioollerares in Berlijn. Ze woont daar met puberzoon Jonas, die ook vioolles heeft op haar school, en man Philippe. Anna is veeleisend maar ook erg wispelturig in haar gedrag. Tegen alle adviezen in, neemt ze de leerling Alexander onder haar hoede om klaar te stomen voor een belangrijk examen. Daarbij geheel voorbijgaand aan Jonas, die ook toewerkt naar zijn examen, maar wiens hart eigenlijk meer bij ijshockey ligt. Langzaam aan verliest ze het contact met haar zoon en man en dan vindt op de examendag een tragisch ongeluk plaats met verstrekkende gevolgen...

La Vérité

Het Franse filmicoon Fabienne wordt door iedereen in haar omgeving op handen gedragen. Voor de uitbreng van haar memoires keert haar dochter Lumir met haar gezin vanuit New York terug naar Parijs. Het is voor Lumir geen verrassing dat alles in haar ouderlijk huis nog altijd om haar moeder draait. Vol verbazing leest ze de fantasierijke biografie van haar moeder. Fabienne heeft echter geen tijd om stil te staan bij de vragen die Lumir hier over heeft. Ze is druk bezig met de voorbereidingen van een nieuw filmproject. De reünie tussen moeder en dochter verandert in een hevige confrontatie, waarbij weggestopte trauma’s worden opgerakeld en de waarheid eindelijk boven tafel komt.

Filles de joie

In Filles de joie volgen we een zinderende zomer lang drie vrouwen, Axelle, Conso en Dominique, die weinig met elkaar gemeen hebben behalve hun werk. Elke ochtend rijden ze kibbelend samen de Belgisch-Franse grens over naar Roubaix, waar ze in het geheim als prostituee werken. Alle drie hebben ze hun eigen problemen en kunnen ze het geld goed gebruiken om rond te komen. Axelle ligt in scheiding, Conso heeft een foute vriend en Dominique heeft een gezin met twee pubers te onderhouden. Vriendinnen zullen ze nooit worden, maar hun gezamenlijke dubbelleven bindt hen. Wanneer een van hen in moeilijkheden raakt wordt die band onbreekbaar.

Fjord

De Noorse fjorden zijn de meest indrukwekkende landschappen van Europa. In de diepe, koude wateren schuilt een verrassend rijke onderwaterwereld: van uitgestrekte koraalriffen vol lichtgevende zeediertjes tot op haring jagende orka’s en bultrugwalvissen. De prijswinnende natuurfilmer Jan Haft onthult de bijzondere en betoverende rijkdom die verborgen ligt in het donkere water. In de diepe fjorden overleven dieren en planten in een fascinerende samenleving die voor het eerst in beeld wordt gebracht. Fjord is een intiem portret van een unieke wildernis.

Vogelhuis Verhaaltjes

Het is heerlijk om verhaaltjes voor te lezen! Maar het is nog veel leuker om te kijken en te luisteren! De illustraties van prachtige prentenboeken komen tot leven. Dit zijn negen verhaaltjes voor kinderen verzameld in 45 minuten geanimeerde beelden over vogeltjes die vliegen, fluiten, tsjilpen en die bijzondere avonturen beleven.