Fietsersbond roept op: 'Geef de straat terug!'

Monique Verlind (DJMO)

Er is in Nederland op straat te weinig ruimte voor fietsers en voetgangers. Dat is nu we in Nederland anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden overduidelijk geworden. Daarom begint de Fietsersbond vandaag de petitiecampagne ‘Geef de straat terug’ waarmee de organisatie mensen oproept om hun straat voor te dragen voor een herinrichting.

Volgens Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is het heel duidelijk dat er iets moet gebeuren. “De inrichting van de openbare ruimte wordt gedicteerd door de auto. Die wordt voorop gezet, terwijl fietsers en voetgangers de overgebleven stukjes mogen verdelen. En dat is gek als je ziet hoe belangrijk fietsen en wandelen voor ons verkeer is. Daarnaast zullen we in de komende tijd veel meer thuis zijn. Ook dan is een inrichting waarin mensen centraal staan van groot belang. Nu is het tijd om te veranderen.”

Remmende voorsprong
In de afgelopen maanden hebben diverse wereldsteden ervoor gekozen om hun straten vriendelijker in te richten voor fietsers en voetgangers. Voorbeelden uit Brussel, Milaan, Londen en Berlijn haalden de wereldpers. In Nederland blijft het enthousiasme vooralsnog achter.

Saskia Kluit: “Waarschijnlijk denken veel politici dat wij in Nederland het prima voor elkaar hebben met onze infrastructuur voor fietsers en voetgangers, maar daarmee gaan ze voorbij aan de verwachting dat straks veel meer mensen het openbaar vervoer gaan mijden en gebruik gaan maken van de fiets of gaan wandelen. We moeten uitkijken dat we geen last gaan krijgen van de wet van de remmende voorsprong. Ook in Nederland is meer ruimte voor fietsers en voetgangers hard nodig. Daarom vragen we alle Nederlanders die hun straat graag anders willen inrichten om de petitie te tekenen.” Alle handtekeningen worden gebundeld in een stratenboek en aangeboden aan de verantwoordelijke politici.

De campagne van de Fietsersbond wordt onder meer gesteund door Wandelnet, MENSenSTRAAT, Natuur en Milieu, Milieudefensie en Urgenda.