Hoge celstraffen geëist in hoger beroep dodelijke schietpartij Nijmegen

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van 18 jaar geëist tegen twee Nijmeegse broers (40 en 46). De mannen worden verdacht van een dodelijke schietpartij in een café in Nijmegen, op 9 mei 2016. Twee mannen, eveneens broers, kwamen daarbij om het leven.

Schietpartij
De vermoedelijke aanleiding voor de schietpartij zou een hennep ripdeal zijn geweest. In een fractie van een minuut zouden met drie vuurwapens in totaal 22 kogels zijn afgevuurd. Volgens het OM heeft de 46-jarige verdachte eerst meerdere schoten gelost op één van de slachtoffers. Als het slachtoffer op de rug de grond ligt, pakt de 46-jarige verdachte het wapen van het slachtoffer, waarna hij nog twee schoten op het slachtoffer lost.

Het andere slachtoffer ligt op dat moment op de buik op de grond: hij blijkt ook getroffen te zijn door kogels uit de wapen van de verdachte. Desondanks schiet de verdachte het tweede slachtoffer ook nog twee keer in de rug met het wapen van het eerste slachtoffer. Van noodweer is wat het OM betreft geen sprake: uit beelden blijkt volgens het OM dat verdachte begon met schieten zonder dat het slachtoffer een wapen trok, of probeerde te trekken. Het tweede slachtoffer zou geen wapen hebben gehad en probeerde weg te rennen op het moment van schieten.

Uit onderzoek blijkt dat beide slachtoffers ook nog zijn geraakt door kogels uit een derde vuurwapen. Het OM meent dat de 40-jarige verdachte verantwoordelijk is voor het lossen van deze schoten. De verdachte ontkent te hebben geschoten.

Vonnis rechtbank
De rechtbank veroordeelde de verdachten in eerste aanleg tot gevangenisstraffen van 15 en 16 jaar. Het OM had straffen van 15 en 17 jaar geëist. Verdachten zijn tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. Een derde verdachte werd door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, voor het –samen met de twee verdachten – wegmaken van een videorecorder met camerabeelden van de schietpartij. De recorder werd in het Maas-Waalkanaal gegooid. De beelden zijn later alsnog gedeeltelijk veiliggesteld.

Berouw
De advocaat-generaal spreekt over een afschuwelijke daad en verwijt verdachten op geen enkel moment blijk te hebben gegeven van enig berouw. “Uit de verklaringen van verdachten afgelegd na deze schietpartij blijkt niet dat zij op enig moment spijt of wroeging hebben gevoeld. Sterker nog: ze vinden het goed dat het zo gelopen was. [..] Dit gebrek aan emotie staat in schril contrast met wat de nabestaanden van de slachtoffers meemaken.”

De proceshouding van verdachten onderbouwt wat het OM betreft de strafeis in hoger beroep. “Zoals de officier van justitie al aangaf: de maximale straf voor een dubbele levensberoving is 20 jaar. Met de zussen van [de slachtoffers] ben ik van mening dat dit eigenlijk onbegrijpelijk laag is voor het opzettelijk van het leven beroven van 2 personen, waarbij een aantal schootskanalen ook nog wijzen op het koelbloedig en op korte afstand schieten op slachtoffers die al uitgeschakeld op de grond liggen”, aldus de advocaat-generaal.

Het hof doet (naar verwachting) uitspraak op 9 juni.