YouTube-censuur bereikt kanaal De Nieuwe Wereld

Monique Verlind (DJMO)

De YouTube-censuur begint de laatste tijd verontrustende vormen aan te nemen. Een video van Maurice de Hond omtrent coronamaatregelen bij Café Weltschmerz was reeds verwijderd in verband met het schenden van de communityrichtlijnen  en pas geleden is ook bekend geworden dat de klimaatdocumentaire van Michael Moore van YouTube is gehaald omwille van een auteursrechtelijke claim. Michael Moore heeft aangegeven dat hij dit politieke censuur vindt. Het laatste kanaal wat censuur aan de broek heeft gekregen is De Nieuwe Wereld.

De Nieuwe Wereld had een gesprek met Kees de Kort over de economische gevolgen van de coronamaatregelen. Op Twitter valt te lezen dat we hier te maken hebben met een gedegen beschouwing waar Kees "vakkundig om de vraag heen [draaide] of het deflatie, stagflatie of hyperinflatie gaat worden." Dr. Jan van de Beek, die eerder al constateerde dat YouTube-kanalen Café Weltschmerz en De Nieuwe Wereld veel kijkers trekken () stelt dat dit ernstig is, "want sociale media zijn private bedrijven, maar vervullen steeds meer ook een nutsfunctie en zouden daarom (binnen het redelijke) voor iedereen toegankelijk moeten zijn." 

De Nieuwe Wereld zegt verbaasd te zijn over de beslissing en dient bezwaar in. Het kanaal beraad zich nog op volgende stappen. We kunnen er in ieder geval zeker van zijn dat de censuur op YouTube nog niet voorbij is en dat het belangrijk is om niet afhankelijk te worden van dergelijke platforms die zo vaag zijn over de motivaties waarom ze video's eraf halen.