10 jaar cel voor doden vriendin in Utrechtse Max-flat

Monique Verlind (DJMO)

Een 26-jarige man is maandag door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar. De man mishandelde begin vorig jaar zijn vriendin zo ernstig, dat zij vier dagen later aan haar verwondingen overleed.

Geschreeuw
In de vroege ochtend van 24 februari 2019 worden verschillende bewoners van de Max-flat in Utrecht wakker van een heftige ruzie in één van de appartementen. Buren verklaren dat zij harde klappen en bonken horen. Ook horen ze een vrouw huilen en schreeuwen. De ruzie en de geluiden duren ongeveer drie kwartier. Daarbij is duidelijk een mannenstem te horen.

Politie
Nadat buren de politie hebben gebeld, staan om 6:48 uur agenten voor de deur van het slachtoffer. Als zij aanbellen, horen ze een man: ‘Ja, ja, komt goed!’ zeggen. Hij weigert de deur open te doen. Agenten horen gerommel in de woning. Ze omschrijven het als ‘het slepen en verplaatsen van spullen’. Pas twintig minuten later lukt het de agenten om binnen te komen. Ze hebben de deur moeten forceren. Bij binnenkomst treffen ze het slachtoffer aan. Ze ligt zwaargewond op de grond. De verdachte ligt bij haar.

“Ze is gevallen”
De verdachte ontkent dat hij zijn vriendin heeft mishandeld. Volgens hem was zij boos op hem toen hij te laat thuis kwam. Ze zou hem hebben bedreigd met een mes. Toen hij haar wegduwde, werd ze steeds bozer en raakte ze helemaal overstuur. Hierbij raakte ze steeds uit balans en viel ze tegen van alles aan. Bij de laatste val viel het slachtoffer volgens de verdachte verkeerd en reageerde ze niet meer. De rechtbank gelooft het verhaal van de verdachte niet. Uit het rapport van de radioloog die het slachtoffer heeft onderzocht blijkt dat de verwondingen aan haar hoofd en lichaam kunnen worden verklaard door heftig geweld, zoals stompen en schoppen. Aangezien alleen de verdachte in de woning van het slachtoffer was, kan het niet anders dat hij verantwoordelijk is voor de verwondingen.

Geen tbs
Aangezien bij de verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis, eiste het Openbaar Ministerie naast een gevangenisstraf van 10 jaar, óók tbs. Onderzoekers konden echter niet vaststellen in hoeverre de stoornis van invloed is geweest op het plegen van het misdrijf. Ook kan de kans op herhaling bij verdachte niet goed worden ingeschat. De rechtbank komt daardoor niet tot de conclusie dat het opleggen van een tbs-maatregel, wat een zwaar middel is, noodzakelijk is. Het geweld dat de verdachte heeft gebruikt, in combinatie met het feit dat hij ontkent, baart de rechtbank ernstig zorgen. Om die reden legt de rechtbank verdachte een lange gevangenisstraf op. Zodat de samenleving voor langere tijd tegen de verdachte beschermd wordt.