Fruittelers opgelet, flinke vorst op komst!

Monique Verlind (DJMO)

In het weekend gaat het in de nachten op steeds meer plaatsen vriezen. De nachten na het weekend zijn nog kouder en is zelfs kans op lokale matige vorst. Door de zachte winter en het aangename weer eerder deze week hebben fruitbomen al flinke knoppen. Fruittelers zullen aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen.

In de nacht naar zaterdag komt het in het noordoosten en en oosten op veel plaatsen al tot een graadje vorst. In het midden, zuiden en westen liggen de minima veelal tussen 0 en 2 graden. De nacht van zaterdag naar zondag verloopt nog iets kouder met op grote schaal 1-3 graden vorst en op de Wadden en in Zeeland minima rond het vriespunt.

Koudste nachten begin volgende week
De drie nachten daarna (zondag op maandag en de nachten naar dinsdag en woensdag) lijken de koudste nachten te worden met in nagenoeg het hele land 1-4 graden vorst en in het oosten plaatselijk -5 tot -6 graden (matige vorst).

Overigens is de kans groot dat het hiermee kouder wordt dan tijdens de hele winter van 2019-2020. De laagste temperatuur van afgelopen winter was -5,4 graden. Dit werd gemeten op het meetpunt Maastricht op 21 januari. In De Bilt was de laagste temperatuur afgelopen winter -3,4 graden (28 december).

Wat doen fruittelers bij vorst in het voorjaar?
Vorst in de lente levert fruittelers vaak veel werk op. Een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen. In grote delen van het land worden deze fruitbomen in zo’n koude nacht natgespoten. Door water te sproeien wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop maar net onder nul dalen. Het ijslaagje heeft een isolerende werking en bovendien komt een beetje warmte vrij wanneer het ijs ontstaat.

Op plekken waar zoet water niet gemakkelijk voor handen is zijn er twee alternatieven. Op sommige plaatsen worden vuurpotten gebruikt. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij grote wijngaarden in Frankrijk en Zuid-Europa. Lokaal geeft dat wel (tijdelijk) een zeer slechte luchtkwaliteit en ook levert het, als het op grote schaal plaatsvindt, een aanzienlijk productie van het broeikasgas CO2 op. Daarnaast wordt op sommige plekken met een helikopter over de boom- of wijngaard gevlogen. Dit veroorzaakt turbulentie en deze menging van lucht laat de vorst tijdelijk verdwijnen. Vaak moet dan wel een aantal uur gevlogen blijven worden, wat dit een dure oplossing maakt.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay