Start actie Schone Maas: Brabant pakt plasticsoep aan in eigen wateren

Monique Verlind (DJMO)

De grote hoeveelheid plastic afval die deze winter in de Biesbosch aanspoelde als gevolg van het hoge water, maakt duidelijk hoe belangrijk het is om plasticsoep niet alleen in de zee maar ook in de rivier te bestrijden. Zaterdag 14 maart start in Brabant de actie Schone Maas. Gedeputeerde Rik Grashoff en wethouder Mart van der Poel van Heusden steken zelf de handen uit de mouwen om aandacht te vragen voor deze vervuiling.

De actie Schone Maas Brabant is een samenwerking van onder meer provincie, gemeenten aan de Maas, IVN, natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en waterschappen. En ook dit jaar steunt de actie weer op de hulp van vrijwilligers om het afval op te ruimen op de rivieroevers. Het aangespoelde plastic is een bedreiging voor een goede milieu- en waterkwaliteit in onze directe leefomgeving. Er wordt daarom ook onderzocht waar het afval vandaan komt om vervolgens te kunnen werken aan het verminderen van de afvalstroom.

81 procent van gevonden afval is plastic
Gemiddeld worden er bijna 500 stuks afval per 100 meter rivieroever gevonden. 81 procent hiervan is plastic. Een kwart van het aangetroffen afval is wegwerpplastic. Dit blijkt uit uitgebreid onderzoek van 2017 tot en met 2019 langs de Maas en de Waal. De top vijf bestaat uit ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim, wegwerpplastic zoals snoep-, snack- en chipsverpakkingen en lollystokjes, drank- en voedselverpakkingen en wattenstaafjes.

Probleem plastic soep aanpakken bij de bron
"De provincie stimuleert mensen om betrokken te zijn bij hun omgeving en waardeert het dat veel vrijwilligers zich inzetten voor natuur en landschap”, aldus gedeputeerde Rik Grashoff. “Maar het zou fijn zijn als dit soort schoonmaakacties niet meer nodig zijn. Daarom is het mooi dat nu via een grootschalig citizen science onderzoek informatie wordt verzameld voor de verdere aanpak van het probleem bij de bron.”

De provincie Noord-Brabant heeft mede daarom ook de verklaring van de Statiegeldalliantie ondertekend. Bedrijven, burgers en overheden in Nederland en België roepen daarin de beide regeringen op om statiegeld te heffen op blikjes en plastic drankflessen.

Gemeente Heusden actief in afvalscheiding en voorkomen zwerfafval
Wethouder Mart van der Poel: “Als gemeente hebben we een belangrijke rol in de preventie en bewustwording. Heusden is een gemeente voor ‘Doeners met een Droom’. Samen met inwoners zijn we actief bezig met afvalscheiding en -preventie en het voorkomen en opruimen van zwerfafval. Met de actie Schone Maas en de Landelijke Opschoondag dragen veel Heusdense Doeners hun steentje bij aan een schone natuur en leefomgeving.”

Op zaterdag 7 maart zijn in Waalwijk en Moerdijk al mensen aan de slag gegaan en vanaf vandaag in de overige gemeenten langs de Maas. Ook op zaterdag 21 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, slaan honderden mensen weer aan het opruimen.