Leger staat paraat bij boerenprotest

Monique Verlind (DJMO)

Den Haag staat vandaag opnieuw in het teken van demonstrerende boeren. Vanuit heel Nederland komen demonstranten naar de hofstad. De politie is aanwezig voor een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie. Rond tien uur was het beeld rustig en de sfeer gemoedelijk.

Veruit de meeste demonstranten hielden zich aan de gemaakte afspraken. Daardoor is de ochtendspits bijna probleemloos verlopen. Hier en daar moest de politie handhavend optreden en zijn bekeuringen uitgeschreven als bestuurders met hun tractoren op auto- en snelwegen reden. Zowel in Oost-Nederland als Den Haag is een aanhouding verricht nadat demonstranten aanwijzingen van de politie negeerden, waardoor gevaarlijke situaties op de weg ontstonden.

In de aanloop naar de demonstratie is gewezen op het feit dat landbouwvoertuigen op auto(snel)wegen niet zijn toegestaan. Farmers Defense Force dat het protest organiseerde, heeft de boeren opgeroepen zich aan deze regels te houden. De actievoerders zijn zoveel mogelijk geholpen om op een veilige manier in Den Haag te komen. Hiervoor kunnen de demonstranten de B-wegen gebruiken.

Ook in Den Haag worden de demonstranten waar mogelijk gefaciliteerd. Zo worden ze begeleid naar diverse parkeermogelijkheden in de buurt van de Koekamp, de demonstratielocatie tegenover het Centraal Station die door de gemeente Den Haag is aangewezen. De regels gelden ook voor de thuisreis later vandaag. De politie let dan extra op het rijden onder invloed.

Op verzoek van de politie heeft Defensie materieel en personeel beschikbaar gesteld. Met vrachtwagencombinaties is het mogelijk de toegangswegen tot de Haagse binnenstad af te sluiten voor tractoren.

Afbeelding : Politie
Afbeelding : Politie