Skir Kilde nieuwe World Cup-leider na super-G-winst in Saalbach-Hinterglemm

heywoodu

Alpineskiër Aleksander Aamodt Kilde heeft in het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm de super-G gewonnen. In het bekende skigebied werden de wedstrijden die gepland stonden in het Chinese Yanqing ingehaald. Daar zouden de olympische testwedstrijden voor 2022 gehouden worden, maar wegens het in China heersende Covid-19 ging dat niet door.

Na meer dan twee uur uitstel wegens de weersomstandigheden - het waaide hard en daarna viel er nog een bak sneeuw op de piste - kon men eindelijk beginnen, weliswaar van een lagere start. De Italiaan Mattia Cassse trapte de wedstrijd af en bleek snel, maar thuisfavoriet Christian Walder dook toch 0,09 seconden onder zijn tijd door.

Gelijk daarna was het de beurt aan de Zwitser Mauro Caviezel om nog eens 0,37 seconden sneller te gaan, maar twee man later stond Kilde bovenaan de piste. De Noor maakte een sterke indruk op de ingekorte piste en was aan de finish 0,15 seconden sneller dan Caviezel. Alleen de Duitser Thomas Dressen zorgde daarna nog voor echt gevaar: hij pakte op 0,31 seconden de derde plek.

Een hele reeks mannen haalde de finish niet op de lastige piste, waaronder toppers als Matthias Mayer en Beat Feuz. Met zijn overwinning neemt Kilde in de algemene World Cup overigens ook gelijk de leiding over van landgenoot Henrik Kristoffersen, die het vooral van de technische nummers moet hebben.