Zeikweer tijdens World Cup rodelen, Russische zegetocht op WK komt eraan

heywoodu

In het Duitse Oberhof is de laatste World Cup rodelen vóór het WK begint afgewerkt. Op de Duitse baan was het vooral op de eerste dag bijzonder slecht weer, waardoor het meer op een waterglijbaan dan een rodelbaan leek. Op 14 februari begint het WK in Sochi, waar Rusland wel eens een ongekende zegetocht op kan gaan voeren.

Mannen
Het was eigenlijk veel te warm en nat voor een fatsoenlijke wedstrijd, maar dat kon de organisatie niet zoveel schelen en dus ging de race gewoon door. Het zorgde voor redelijk bizarre resultaten: nagenoeg alle toppers, die als laatsten naar beneden gingen, eindigden grofweg tussen de 20e en 32e plek, volstrekt kansloos. De Oostenrijker Jonas Müller, die verrassend de eerste twee wedstrijden van het seizoen won, noteerde de snelste tijd en achter hem stonden dé sensaties van de eerste run, uiteraard geholpen door het weer: de Oekraïner Andriy Mandziy (+0,132) en de Pool Mateusz Sochowicz (+0,136). De Oostenrijker Nico Gleirscher (+0,184) en Duitser Sebastian Bley (+0,186) volgden, voor de Roemeen Valentin Cretu (+0,186) en de Italianen Lukas Gufler (+0,225) en Leon Felderer (+0,236), allemaal geen hoogvliegers.

In run twee was deze onzin uiteraard omgedraaid, want de langzaamsten van run één mochten als eersten naar beneden. Zo deed David Gleirscher, 28e na run één, het uitstekend, terwijl Johannes Ludwig (24e) de leiding in handen nam en de één na de ander kansloos achter hem zag eindigen. Dat ging lang door en met nog maar vijf mannen bovenaan de baan was Ludwig eigenlijk nog altijd niet echt in gevaar geweest. Dat gebeurde ook niet en de Duitser won de vrij bizarre race met 0,164 seconden voorsprong op de Rus Semen Pavlichenko, 23e na de eerste run. De Let Inars Kivlenieks (+0,170), veertiende na run één, pakte met plek drie zijn beste resultaat ooit in de World Cup, de top- na run één viel ver terug: Müller werd elfde, Mandziy eindigde als 29e en Sochowicz viel terug naar de 25e stek, waarmee deze rommel in elk geval nog een beetje normale uitslag kreeg.

De hoogtepunten in Oberhof

Dubbels
Ook hier was het wat raar vanwege de vreemde omstandigheden, maar met de Duitsers Tobias Wendl en Tobias Arlt stond er in elk geval een absoluut topduo op de eerste plek na één run. De Letten Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins volgden toch wat verrassend op 0,091 seconden, voor de Canadezen Tristan Walker/Justin Snith (+0,122) en Wendl/Arlt's voornaamste rivalen Toni Eggert/Sascha Benecken (+0,129). De Italianen Ludwig Rieder en Patrick Rastner stonden op 0,202 op de vijfde plek, dé verrassing van de eerste run was het jonge Slowaakse duo Tomas Vavercak/Matej Zmij, die als eersten mochten vertrekken en daar optimaal gebruik van maakten met een sterke run.

De Letse broers Andris en Juris Sics hadden de leiding in handen op het moment dat Vavercak en Zmij de baan betraden en de jonge Slowaken konden de druk niet aan: ze crashten. Rieder en Rastner vielen ver terug, waarna ook Eggert en Benecken drie plekken in moesten leveren. Walker en Snith kwamen dan weer achter hen terecht en ook Gudramovics/Kalnins vielen terug, hoewel ze de schade beperkt hielden: derde, met alleen Wendl/Arlt nog te gaan. Die hielden de leiding vast en wonnen met 0,117 seconden voorsprong op Sics en Sics, terwijl plek drie zo op 0,171 seconden ineens ging naar de Duitsers Robin Geueke en David Gamm, dertiende na de eerste run.

Vrouwen
De omstandigheden waren in elk geval in de eerste run een heel stuk beter dan een dag eerder, maar de snelste dame was alsnog een verrassing: de jonge Duitse Anna Berreiter was 0,016 seconden sneller dan de Russische Tatyana Ivanova en bleef landgenote Julia Taubitz ook 0,047 voor. De Letse Kendija Aparjode (+0,084) en de Amerikaanse Summer Britcher (+0,088) bleven ook nog binnen een tiende van een seconde, het Russische duo Viktoriia Demchenko (+0,152) en Ekaterina Katnikova (+0,154) zat al wat verder weg van de podiumplekken.

In run twee bleef de immer nors kijkende, doch sympathieke Demchenko teamgenote Katnikova ruimschoots voor, waarna de Russische met de handen op elkaar en duidelijk onder de indruk haar meerdere moest erkennen in de Amerikaanse Britcher. Aparjode viel terug achter zowel Britcher als Demchenko, World Cup-leidster Taubitz kwam vrij ruig over de finish op 0,027 van Britcher. Ivanova nam met 0,064 seconden dan toch de leiding over, met alleen de jonge Berreiter nog bovenaan. De jongeling leek geen enkele last te hebben van zenuwen en met een indrukwekkende run pakte ze met 0,040 seconden voorsprong haar allereerste World Cup-zege.

Anna Berreiter wordt na haar eerste World Cup-zege ooit binnengehaald door coach Norbert Loch en dubbelspecialist Tobias Arlt (Pro Shots/Zuma Press)
Anna Berreiter wordt na haar eerste World Cup-zege ooit binnengehaald door coach Norbert Loch en dubbelspecialist Tobias Arlt (Pro Shots/Zuma Press)

Estafette
De Amerikaanse ploeg kwam als eerste topteam in actie en zag Letland ondanks een goede run van Sics/Sics 0,030 seconden achter zich eindigen, tot verdriet van de fantastische co-commentator Arturs Darznieks - zelf een Letse rodelaar. Ivanova verloor voor Rusland tijd op Britcher, Pavlichenko miste zijn start bijna door problemen met zijn vizier en verloor tijd op West, waarna ook de dubbels Denisev/Antonov de Amerikanen niet konden bedreigen en zelfs achter Letland eindigden. Namens Duitsland verloor Berreiter ruim drie tienden op Britcher, waarna Ludwig een paar honderdste goedmaakte op West. Wendl en Arlt waren goud waard: ze waren beduidend sneller dan Chris Mazdzer/Jayson Terdiman en doken 0,070 seconden onder de Amerikaanse tijd door.

Madeleine Egle, David Gleirscher en Yannick Müller/Armin Frauscher vielen flink tegen en Oostenrijk eindigde op meer dan een seconde ver buiten het podium. Italië kwam als laatste naar beneden, maar Andrea Vötter en Dominik Fischnaller verloren flink wat tijd. Nagler en Malleier konden Wendl en Arlt uiteraard niet bijhalen: ze eindigden zelfs als vijfde. Duitsland won zo weinig verrassend, maar opvallend genoeg wel voor het eerst dit seizoen, voor de VS en Letland.

Voor Andrey Shander en Semen Mikov uit Kazachstan ging het in de estafette niet zo lekker (Pro Shots/Zuma Press)
Voor Andrey Shander en Semen Mikov uit Kazachstan ging het in de estafette niet zo lekker (Pro Shots/Zuma Press)