Militairen lopen 450 kilometer over Birma-spoorweg

qltel

Sergeant der 1e klasse Emiel Garsenveld en marinier der 1e klasse Jesse Jordans zijn vandaag begonnen aan een mars van 450 kilometer over de Birma Railway. Ze vragen daarmee aandacht voor de mensen die er stierven voor onze vrijheid.

De Birma-spoorweg, ook wel de dodenspoorlijn genoemd, liep tussen Non Pladuk (Thailand) en Thanbyuzayat (Birma – nu Myanmar). Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in 16 maanden aangelegd in opdracht van Japan.

Slachtoffers
De Japanners zetten op grote schaal dwangarbeiders in: tussen de 180.000 en 250.000 Zuidoost-Aziatische burgers en 61.000 krijgsgevangenen. Elke dag lieten gemiddeld 75 mensen het leven. Er stierven 100.000 burgers en 15.000 geallieerde gevangenen. Onder hen 3.000 Nederlanders.

Zelfvoorzienend
Garstenveld en Jordans startten bij station Ban Pong. Vanaf daar lopen ze 100 km over het originele spoor dat nog steeds in gebruik is. Daarna vervolgen ze het in onbruik geraakte spoor. De militairen zijn op hun tocht volledig zelfvoorzienend. Ze weten ook nog niet waar ze slapen. Dat hangt af van wat er op hun pad komt. Volg Garstenveld en Jordans op Facebook, Instagram of Youtube.