Drie jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen overvaller

Monique Verlind (DJMO)

De officier van justitie van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft drie jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een nu 23-jarige man uit Lelystad. Het OM houdt hem verantwoordelijk voor een woningoverval in West-Friesland en een overval op een tankstation in Lelystad in november 2017. Ook wordt hem zware mishandeling van een medegedetineerde verweten, in juni van dit jaar.

Woningoverval
Op een dinsdagavond in november 2017 vindt een gewapende overval plaats in een woning in West-Friesland. De bejaarde bewoner wordt meermalen met een vuurwapen op het hoofd geslagen en houdt daar oogletsel aan over. Ook wordt het slachtoffer beetgepakt, waarbij de overvaller DNA-materiaal achter laat op de trui van het slachtoffer. Dat DNA-spoor blijkt later naar verdachte te leiden. Deze verdachte doorliep ten tijde van de woningoverval een PIJ-maatregel (jeugd TBS) voor een eerder gepleegd delict toen hij minderjarig was. Hij zou die dag, in het kader van zijn resocialisatie, naar een stageadres gaan.

Impact
Overvallen hebben een enorme impact, ook in deze zaak. De officier ter zitting: ‘’De partner van het slachtoffer, die ook in de woning is, weet het huis uit te vluchten. Zij staat doodsangsten uit als zij bij de buren geen gehoor vindt en de overvaller ziet. Ze duikt de bosjes in. De verzuchting van haar partner spreekt voor mij boekdelen: Als hij direct de autosleutels had geëist, had ik ze meteen gegeven. Het blijft voor mij nog steeds die vraag, waarom er zoveel geweld voor nodig was om alleen mijn auto mee te nemen.’’

Tankstation
De gestolen auto duikt amper een half uur later op bij de overval op een tankstation in Lelystad. De rit van West-Friesland naar Lelystad, over een dijk, is ruim 40 kilometer. De officier van justitie in het requisitoir: ‘’Ongeveer 35 minuten als je stevig doorrijdt en een aantal keer boven de toegestane snelheid rijdt, zo heeft een politieambtenaar verklaard, na het traject te hebben gereden.’’

erdachte heeft het traject in 22 minuten afgelegd. Dat heel hard is gereden mag duidelijk zijn. Verschillende getuigen spreken van een grijze auto die snoeihard langs scheurde. ‘’Een dusdanig kort tijdsverloop dat geen sprake kan zijn van een wisseling van de wacht: de dader van de woningoverval moet ook de dader van de overval te Lelystad zijn’’, aldus de officier. De overval bij het tankstation, met vuurwapen en gezichtsbedekking, heeft de medewerker de stuipen op het lijf gejaagd. De officier ter zitting: ‘’Wat een lef! Met je net gestolen auto wederom een overval plegen.’’

DNA-match
Wat volgt is een intensief onderzoek, waarbij de politie Noord-Holland nauw samenwerkt met de eenheid in Midden-Nederland. Ook wordt de hulp van het publiek ingeroepen via het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Uiteindelijk wordt verdachte begin januari van dit jaar aangehouden en in voorlopige hechtenis gesteld in de penitentiaire inrichting in Rotterdam.

Weer mis
Maar zelfs in detentie gaat het mis: in juni slaat hij een medegedetineerde van achter hard tegen de grond. Geheel onverwacht, met veel kracht en op een kwetsbaar deel van het lichaam. Het slachtoffer loopt hierdoor gebroken nekwervels en een breuk in zijn voorhoofdsbeen op. Dit incident staat op camerabeelden en getuigen bevestigen dat verdachte hiervoor verantwoordelijk is. Het OM vindt zware mishandeling bewezen.

De officier van justitie: ‘’Verdachte slaat zonder enige begrijpelijke aanleiding daartoe. En als je in een dergelijk beschermend kader al tot dit soort feiten kunt komen, hoe moet dat dan zonder kader? De proceshouding van verdachte maakt de angst voor herhaling nog groter. Strafverzwarend is bovendien dat verdachte meermalen stevige geweldsincidenten heeft gepleegd in het verleden. Hij heeft echt een agressieregulatie-probleem.’’

Pieter Baan Centrum
De rechtbank heeft in deze zaak eerder bepaald dat verdachte in het Pieter Baan Centrum moet worden geobserveerd. Verdachte heeft tijdens die observatie nergens aan willen meewerken, waardoor de gedragsdeskundigen niet hebben kunnen rapporteren over de eventuele kans op herhaling en de mate van toerekenbaarheid tijdens de delicten.
De officier van justitie: ‘’Kijkend naar de ernst van de feiten, dat verdachte eerder al tot jeugd-TBS is veroordeeld en dat hij zelfs in detentie opnieuw de fout in gaat, maakt dat naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook verplichte behandeling is gerechtvaardigd.’’ De officier eist drie jaar en TBS met dwangverpleging.

De rechtbank doet naar verwachting uitspraak op 20 december.