NBA: Lost afgeschreven talent belofte in?

PippenScottie

Van de tien NBA-wedstrijden die gisteravond werden gespeeld, zal niet de meeste aandacht uit zijn gegaan naar Orlando. De Orlando Magic is een middenmotor en hetzelfde geldt voor de bezoekende Phoenix Suns. Toch lijkt er iets moois op de bloeien in Orlando. Een kleine reeks overwinningen en het goede spel van Markelle Fultz.

Fultz werd in 2017 door de Philadelphia 76ers als eerste gekozen in de draft. Na jaren in de kelder van de NBA had Philadelphia eindelijk de bouwstenen om aan de toekomst te werken. Center Joel Embiid en guard Ben Simmons speelden al voor de 76ers. Markelle Fultz, door kenners al jaren bestempeld als wunderkind moest de puzzel compleet maken.

Toen ging het mis. Maar wat er precies mis ging, daar liepen de meningen over uiteen. Het spel van Fultz liep niet en hij leek angst te hebben om te schieten. Filmpjes van mislukte vrije worpen gingen viral op social media. Volgens velen, zowel sportpsychologen als gewone fans, leed Fultz aan de yips. Dit is een mentale blokkade, die een standaardhandeling onderbreekt. In Nederland kennen we dit fenomeen het best als darteritus. Het kamp-Fultz en de Philadelphia 76ers spraken dit tegen. Fultz zou een schouderblessure hebben waaraan hij geopereerd moest worden.

De saga hield de NBA een tijdlang in de greep, maar er gebeurden genoeg andere dingen in de sport en de aandacht voor Fultz verslapte. Hij speelde nog een paar wedstrijden in het volgende seizoen, zonder indruk te maken. Deze zomer verhuisde hij zonder veel ophef naar de Orlando Magic. Fultz was synomiem voor een ‘draft bust’, een speler die te vroeg is gekozen in de draft en zijn belofte niet kon inlossen.

Bij Orlando lijkt Markelle Fultz, nog altijd slechts 21, echter op te bloeien. De guard mag er starten en de speeltijd die hij krijgt loopt op. Hij schiet met vertrouwen en zijn bijdrage aan het resultaat van het team is een stuk groter geworden.

Tegelijk met het betere spel van Fultz, en mogelijk vanwege het beter spel, zijn de resultaten van de Magic de laatste weken ook vrij aardig. Na een stroeve start won de ploeg zeven van de laatste twaalf wedstrijden en staat het op een keurige achtste plaats in het oosten. Fultz zelf haalde in de laatste tien wedstrijden steeds dubbele cijfers in punten. Niemand lacht meer om zijn vrije worpen.

Ook tegen de Phoenix Suns wist Orlando te winnen: 128 – 114. Aaron Gordon miste bijna niet en eindigde met 32 punten. De forward, die vooral bekend is van een sensationele dunk-contest tegen Zach LaVine, maakte onder andere een 360 graden dunk met een paar verdedigers om zich heen.

Fultz kwam tot 13 punten en 5 assists. Orlando laat weinig punten toe onder de basket. Het jonge tandem Jonathan Isaac en Mo Bamba zorgt ervoor dat tegenstanders geen makkelijke doorgang richting de basket krijgen.

De koplopers in het oosten en westen maakten geen fouten. De Los Angeles Lakers wonnen eenvoudig in Utah: 96 – 121. Er was volop tijd voor de Lakers om de veteranen speeltijd te geven. Rajon Rondo kwam tot 14 punten, 9 rebounds en 12 assists. Dwight Howard maakte zeven punten, waaronder tot grote hilariteit van de bank een voor Howards doen extreem zeldzame driepunter.


Voor Utah is dit de vijfde nederlaag in de laatste zes wedstrijden. Er zijn geen blessures aan te wijzen voor deze slechte reeks. De ploeg uit Salt Lake City is de aansluiting met de top in het westen kwijt en moet al naar beneden gaan kijken. De ploeg klaagde na afloop over een gebrek aan respect van de Lakers. Met name van LeBron James, die op zijn sokken toekeek hoe de bankspelers de wedstrijd uitspeelden. James wist dat hij niet meer nodig was op het veld en had zijn schoenen al aan een jonge fan gegeven.

Milwaukee won voor de dertiende wedstrijd op rij. De reeks is niet geheel toevallig, de Bucks zitten in een deel van het schema waarbij ze mindere tegenstand hebben. De manier waarop ze de wedstrijden winnen dwingt echter wel respect af. Ook de Detroit Pistons kregen met 103 – 127 stevig op hun broek. Giannis Antetokounmpo had weer een avond waarop zijn schoten wél vielen (vier op acht driepunters) en kon na 27 minuten en 35 punten definitief plaats nemen op de bank.

In Dallas had Luka Doncic een zeldzame moeizame avond. De Sloveen miste het grootste deel van de wedstrijd vrijwel alles en leed veel balverlies. Het was aan de wisselspelers als Jalen Brunson, Delon Wright, Maxi Kleber en Seth Curry te danken dat in het vierde kwart een flinke achterstand tegen de Minnesota Timberwolves werd omgebogen. De Dallas Mavericks wonnen met 121 – 114.

Een off-night voor Luka Doncic betekent overigens nog altijd 22 punten, 7 rebounds en 6 assists (en zeven keer balverlies en één op acht driepunters). Amerikanen, die dol zijn op statistiekjes, hebben ontdekt dat het de zeventiende wedstrijd op rij was dat de Sloveen minstens 20 punten, 5 rebounds en 5 assists in een wedstrijd bij elkaar sprokkelde. Daarmee heeft hij nog één wedstrijd nodig om de recordreeks van Michael Jordan, die dit in 1988/1989 achttien keer op rij presteerde, te evenaren.

De Charlotte Hornets kregen de Golden State Warriors op bezoek. De laatste jaren betekende dit dat de fans in Charlotte werden getrakteerd op een ‘shooting clinic’ van Steph Curry. Diens vader, Dell Curry, speelde in de jaren negentig voor de Hornets en Steph en zijn broer Seth groeiden op rond het basketbalveld.

Curry speelde high school en college basketbal in North Carolina, waar Charlotte de grootste stad is en basketbal dankzij de universiteitsteams van Duke en UNC de grootste sport. De jaarlijkse wedstrijd in Charlotte was voor Curry altijd een thuiskomen en hij trakteerde de fans regelmatig op iets speciaals.

Gisteravond was het een speler van de Hornets die de fans op de banken kreeg. Devonte’ Graham, een tweedejaars guard ‘released his inner Curry’ en maakte liefst tien driepunters. Hij eindigde de wedstrijd met een career high van 33 punten.

De terugkeer van D’Angelo Russell en Draymond Green kon de Warriors niet redden. De Hornets wonnen met 106 – 91.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Golden State Warriors 106 – 91
Detroit Pistons – Milwaukee Bucks 103 – 127
Orlando Magic – Phoenix Suns 128 – 114
Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 118 – 130
Boston Celtics – Miami Heat 112 – 93
Chicago Bulls – Memphis Grizzlies 106 – 99
Oklahoma City Thunder – Indiana Pacers 100 – 107
Dallas Mavericks – Minnesota Timberwolves 121 – 114
Utah Jazz – Los Angeles Lakers 96 – 121
Portland Trail Blazers – Sacramento Kings 127 - 116

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 19-3
Toronto Raptors 15-5
Boston Celtics 15-5
Miami Heat 15-6
Philadelphia 76ers 15-6
Indiana Pacers 14-7
Brooklyn Nets 11-10
Orlando Magic 10-11
Charlotte Hornets 9-14
Detroit Pistons 8-14
Chicago Bulls 8-14
Washington Wizards 6-13
Cleveland Cavaliers 5-15
Atlanta Hawks 5-17
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 19-3
Los Angeles Clippers 16-6
Denver Nuggets 13-5
Dallas Mavericks 15-6
Houston Rockets 13-7
Utah Jazz 12-10
Minnesota Timberwolves 10-10
Phoenix Suns 9-11
Portland Trail Blazers 9-13
Sacramento Kings 8-12
Oklahoma City Thunder 8-12
San Antonio Spurs 8-14
Memphis Grizzlies 6-15
New Orleans Pelicans 6-15
Golden State Warriors 4-19