Golfer Van Meijel verzekert zich via Q-School van European Tour

Boris (borisz)

Golfer Lars van Meijel heeft zich als derde Nederlander verzekerd van een startbewijs voor de Europese tour van komend jaar. De 25-jarige Brabander eindigde in de finale van het kwalificatietoernooi in het Spaanse Taragona na zes ronden bij de beste 25 deelnemers.

Van Meijel presteerde dit tijdens de zogenoemde Qualifying School, het loodzware kwalificatietoernooi over zes ronden waar golfers uit de verschillende Europese competities de afgelopen week streden om 25 startplaatsen voor het seizoen 2020. Na 108 holes kwam Van Meijel uit op een score van dertien slagen onder par, precies voldoende voor kwalificatie.

Van Meijel sloeg zijn slag in de eerste drie ronden. Hij mocht zelfs als de nummer twee beginnen aan de vierde ronde. Daarin, en in ronde vijf, verloor hij wel wat terrein, waardoor hij op de cruciale 25ste plaats begon aan de laatste dag. Daarin maakte Van Meijel het in de slotfase nog spannend met drie bogeys op rij vanaf de vijftiende hole, maar uiteindelijk bleef hij met een slag aan de goede kant van de streep. Hij eindigde op de gedeelde zeventiende plaats.

"Ik kan het nog nauwelijks geloven, ik denk dat dit nog wel even tijd nodig heeft om in te dalen", zegt Van Meijel minuten nadat zijn kaart binnen is. "Ik had natuurlijk al wel een deelkaart, maar nu kom ik ook in de grote toernooien. Het is snel gegaan dit jaar en zeker na een moeilijk 2018 is dat wel heel lekker. Als je zo'n slecht jaar hebt dan slaat toch de twijfel toe of je wel goed genoeg bent. Ik ben iedereen - mijn ouders, mijn team, coaches, sponsors iedereen - zo ontzettend dankbaar dat ze achter me staan. Samen hebben we dit mogelijk gemaakt."

Nederland komt volgend jaar met drie golfers uit op het hoogste niveau. Enkele weken geleden promoveerde de Hagenaar Darius van Driel (30) ook al. Hij deed dit door in de top 15 te eindigen van het jaarklassement van het op een na hoogste niveau de Challenge Tour. De afgelopen vijf seizoenen kwam alleen Luiten permanent uit op de Europese Tour.

Ook Wil Besseling en Robbie van West probeerden bij Q-School een volledige speelkaart voor de Europese tour te bemachtigen, maar eindigden beiden buiten de top-25. Voor Van West viel er toch iets te vieren want hij promoveerde door zijn prestatie naar de Challenge Tour. 

https://nos.nl/artikel/2311293-golfer-van-meijel-verovert-na-van-driel-en-luiten-ticket-voor-europese-tour.html