Democraat Edwards wint gouverneursverkiezing Louisiana

PippenScottie

Afgelopen nacht heeft de zittende gouverneur John Bel Edwards de verkiezing voor het gouverneursschap van Louisiana gewonnen. Nadat alle stemmen waren geteld had de democraat een voorsprong van 40.000 stemmen op zijn republikeinse uitdager Eddie Rispone. Het is een nieuwe tegenslag voor de republikeinse partij, die twee weken geleden de gouverneursrace in Kentucky en de meerderheid in het congres van Virginia verloor.

John Bel Edwards werd vier jaar geleden gekozen als gouverneur in Louisiana, een staat in het diepe zuiden van de Verenigde Staten met een traditioneel overwegend republikeins stemmende bevolking. Edwards heeft zich hard gemaakt voor het op orde brengen van de staatsbegroting en het uitbreiden van Medicaid, een programma dat zorg verleent aan ouderen, mensen met een laag inkomen en gehandicapten. Ook pleit hij voor het verhogen van het minimumloon. Zijn uitdager, Eddie Rispone, is een zakenman zonder bestuurlijke ervaring die zich in de campagne hard maakte voor het uitvoeren van Trumps beleid in Louisiana, met name het hard aanpakken van immigratie.

In een open verkiezing op 12 oktober, een zogeheten jungle election, haalden Rispone en Edwards de meeste stemmen, maar omdat geen van beide kandidaten de benodigde 50% haalde was een run-off verkiezing noodzakelijk. Deze won de democraat met 774.000 tegen 734.000 stemmen.

Voor de democraten is het een nieuwe opsteker. Nadat eerder deze maand Andy Beshear de gouverneursverkiezing in Kentucky won, blijkt het ook in het diepe zuiden mogelijk om verkiezingsresultaten te boeken. Ook biedt de overwinning de democraten een plaats aan tafel bij het hertekenen van kiesdistricten in 2021. In dit typisch Amerikaanse fenomeen, gerrymandering genaamd, mogen winnaars van verkiezingen zelf de kiesdistricten opnieuw tekenen. Dit wordt doorgaans gedaan op een manier die zo gunstig mogelijk voor de winnende partij uitpakt en is voer voor constante juridische gevechten.

Meer goed nieuws voor de democraten is dat de trend dat de 'suburbs' democratisch stemmen aanhoudt. Suburbs zijn de buitenwijken van steden waar overwegend bovenmodaal verdienende en hoger opgeleide blanke stemmers wonen. De laatste decennia stemmen suburbs overwegend republikeins, maar sinds de midterm-verkiezingen in 2018 is landelijk een trend zichtbaar dat deze groep stemmers de overstap naar de democraten maakt. In de verkiezing in Louisiana kozen de buitenwijken van de grootste steden New Orleans en Baton Rouge in meerderheid voor Edwards.

Voor de republikeinse partij en president Trump is het verlies van Rispone pijnlijk. Trump won Louisiana in 2016 met twintig punten voorspring op Hillary Clinton en met de winst van dit gouverneursschap werd rekening gehouden. De partij stortte miljoenen in de campagne van Rispone en Trump is meermaals naar Louisiana afgereisd om campagne te voeren met Rispone.

Vanuit democratische hoek is er ook kritiek op Edwards. De gouverneur is voorstander van vrij wapenbezit en tegenstander van abortus. Een ander standpunt zou in het diepe zuiden van de Verenigde Staten echter gelijk staan aan politieke zelfmoord.