NBA: Heldenontvangst in Memphis voor Mike Conley

PippenScottie

Het moet een raar gezicht zijn geweest voor de fans van de Memphis Grizzlies. Mike Conley, die de eerste twaalf jaar van zijn carrière voor Memphis uitkwam, betrad de FedEx Arena gisteravond voor het eerst als speler van de Utah Jazz. De Grizzlies-fans trakteerden hun oude point guard op een groots eerbetoon en een staande ovatie. Maar ook konden ze genieten van zijn opvolger, rookie Ja Morant.

In 2007 werd Mike Conley door de Grizzlies als vierde gedraft, achter onder andere Kevin Durant. In het eerste seizoen werden maar 22 wedstrijden gewonnen. In de daaropvolgende jaren werkte de ploeg aan een nieuwe selectie en een eigen identiteit. Marc Gasol, Zach Randolph en Tony Allen werden aangetrokken en de ploeg kwam bekend te staan als de ‘Grit ’n Grind Grizzlies’. Als je bij Memphis op bezoek kwam, kreeg je niets cadeau.

De ploeg haalde zeven jaar op rij de play-offs, maar daarin bleek met name de San Antonio Spurs regelmatig een maatje te groot. De Grizzlies dwongen echter respect af bij tegenstanders en de fans sloten de ploeg in hun hart.

De laatste paar seizoenen vertrok de één na de andere speler bij de ploeg uit Memphis. Marc Gasol werd met de Toronto Raptors vorig seizoen kampioen, Zach Randolph en Tony Allen speelden kort bij een andere club maar zitten op dit moment zonder contract. Mike Conley was de laatste der Mohikanen, maar ook hij werd afgelopen zomer door Memphis geruild met de Utah Jazz.

Tijdens een time-out van de wedstrijd gisteravond werd een video getoond met hoogtepunten uit de carrière van Mike Conley. Extra aandacht was er voor ‘Masked Mike’. In de play-offs van 2015 liep Conley meerdere breuken op bij zijn oogkas en zijn kaak. Een week later speelde hij met masker al weer en versloeg de Golden State Warriors in wedstrijd twee van de serie. Het was de essentie van waar de Grizzlies voor stonden.

Eerbetoon voor Mike Conley. Bron: YouTube

Memphis hoopt de opvolger van Conley al in huis te hebben. In de draft van afgelopen zomer hadden de Grizzlies de tweede keus en ze selecteerden point guard Ja Morant. Morant leidde de Grizzlies met 25 punten en 8 assists naar een 107-106 overwinning. Het was de tweede opmerkelijke wedstrijd van de jonge guard op rij, die eerder de beslissende score maakte in een overwinning op Charlotte en wiens acrobatische acties gretig gedeeld worden op social media.

Conley kwam voor de Utah Jazz tot 15 punten. Donovan Mitchell werd met 29 punten topscorer.

De topploegen in de NBA maakten geen fout. De Los Angeles Lakers hadden het verrassend lastig met de Sacramento Kings. LeBron James schoot met nog vijf seconden te spelen zijn ploeg met twee vrije worpen naar 99-97. Anthony Davis blockte de potentiele gelijkmaker van Harrison Barnes, waardoor de Lakers de tiende zege pakten. James eindigde met een achteloze 29 punten en 11 assists.

Houston versloeg in eigen huis de Indiana Pacers met 111-102. James Harden excelleerde weer en werd met 44 punten topscorer. Dit waren meer punten dan alle vijf de starters van de Pacers samen maakten.

Boston won op bezoek bij de Golden State Warriors: 100-105. Met nog anderhalve minuut te spelen stond Golden State met één punt voor, maar Jayson Tatum en Kemba Walker gooiden de wedstrijd op slot. Het was de tiende overwinning op rij voor de Celtics. Voor Golden State gloort een klein lichtpuntje aan de horizon. Steph Curry gaf aan dat hij waarschijnlijk niet het hele seizoen zal missen vanwege zijn gebroken hand. Hij denkt dit seizoen nog in actie te komen.

 Uitslagen

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 109 - 106
Orlando Magic – San Antonio Spurs 111 - 109
Houston Rockets – Indiana Pacers 111 – 102
Memphis Grizzlies – Utah Jazz 107 - 106
Minnesota Timberwolves – Washington Wizards 116 - 137
Oklahoma City Thunder – Philadelphia 76ers 127 – 119 (OT)
Golden State Warriors – Boston Celtics 100 – 105
Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 99 - 97

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 10-1
Toronto Raptors 8-3
Milwaukee Bucks 8-3
Miami Heat 8-3
Philadelphia 76ers 7-5
Indiana Pacers 7-5
Charlotte Hornets 5-7
Orlando Magic 5-7
Cleveland Cavaliers 4-7
Brooklyn Nets 4-7
Atlanta Hawks 4-7
Chicago Bulls 4-8
Detroit Pistons 4-9
Washington Wizards 3-7
New York Knicks 3-9

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 10-2
Houston Rockets 9-3
Denver Nuggets 8-3
Utah Jazz 8-4
Phoenix Suns 7-4
Minnesota Timberwolves 7-5
Los Angeles Clippers 7-5
Dallas Mavericks 6-5
San Antonio Spurs 5-7
Memphis Grizzlies 5-7
Oklahoma City Thunder 5-7
Sacramento Kings 4-7
Portland Trail Blazers 4-8
New Orleans Pelicans 3-8
Golden State Warriors 2-11