NBA: Memphis Grizzlies verpesten eerbetoon Tony Parker

PippenScottie

Het is een oude traditie binnen de Amerikaanse sportwereld. Sporters die veel voor een team hebben betekend, worden na afloop van hun carrière uitgebreid geëerd. Als ultiem eerbetoon zal hun rugnummer voor altijd uit de roulatie worden genomen en het shirt van de sporter zal worden opgehangen aan het plafond van het stadion waar de speler furore maakte. Afgelopen nacht viel deze eer ten deel aan Tony Parker, de Fransman die in zestien seizoenen viermaal kampioen werd met de San Antonio Spurs. De enigen die niet aan Parkers feestje wilden meewerken waren de Memphis Grizzlies, die de thuisploeg met 109-113 het nakijken geven.

Tony Parker werd in 2001 gedraft door de San Antonio Spurs. De geboren Fransman met een Nederlandse moeder maakte al snel indruk en mocht in zijn eerste seizoen al starten als spelverdeler. Samen met Tim Duncan en Manu Ginobili vormde hij de grote drie van de Spurs. In alle zestien seizoenen die Parker bij San Antonio speelde haalde de ploeg de play-offs, een ongekende reeks voor een sport waarin gestreefd worden naar een zo gelijk mogelijk speelveld tussen verschillende teams.

Tony Parker stond bekend als razendsnelle guard, met een groot spelinzicht. Hij zal vooral herinnerd worden om zijn ‘spin move’, een razendsnelle draai om zijn eigen as en regelmatig ook om zijn directe verdediger heen. Vier maal won Parker de titel met San Antonio. In 2007 werd hij daarnaast verkozen tot meest waardevolle speler van de finale.

Gisteravond kregen alle fans een shirtje met Parkers naam en mochten Duncan, Ginobili en coach Greg Popovich hun lof uiten over Parker. Ook Parker mocht de club en de fans nog even bedanken en zag daarna hoe zijn shirt met rugnummer negen omhoog werd gehesen naar het plafond van de AT&T Center. Daar zal het voor altijd hangen naast de shirtjes van Duncan en Ginobili.

Memphis had geen behoefte om mee te werken aan het feestje van Parker. De Grizzlies waren jarenlang een van de meest geduchte tegenstanders van de Spurs, maar van de ploeg van weleer is niemand meer over. De Grizzlies werken aan een nieuwe, jonge selectie en verwachten dit seizoen nog geen grote successen. ‘Triple J’, Jaren Jackson jr. gaf de Memphis fans wel een kijkje in de toekomst. De jonge forward werd topscorer met 24 punten.

In Boston gaven de Celtics de uitstekende seizoenstart een goed gevolg. Eerder deze week kreeg de ploeg tegenslag te verwerken. Sterspeler Gordon Hayward viel uit tegen de Spurs. Rontgenfoto’s wezen uit dat Hayward zijn hand had gebroken en zes weken zal moeten missen.

De Celtics hebben echter een brede selectie. Jaylen Brown mocht als forward starten en kwam tot 25 punten en 11 rebounds. Kemba Walker, deze zomer overgekomen uit Charlotte, schoot acht driepunters raak en werd topscorer met 29 punten. Het was genoeg om de volledige off-night van Jayson Tatum goed te maken. Tatum miste achttien van zijn negentien schoten en eindigde met vijf punten.

De fans konden andermaal genieten van het spel van het toptalent van de Mavericks, Luka Doncic. De Sloveen debuteerde op zijn zestiende bij Real Madrid. Twee jaar later werd hij MVP van de Euroleague (de Champions League van het Europese basketbal).

Vorig jaar werd Doncic door Dallas als derde gedraft. De Sloveen maakte indruk en werd verkozen tot rookie (nieuwkomer) van het jaar. De sprong die hij deze zomer heeft gemaakt lijkt fenomenaal. Na negen wedstrijden staat hij op gemiddeldes van 29 punten, 10 rebounds en 9 assists. Cijfers die doorgaans alleen voor LeBron James en Russell Westbrook bestemd zijn. Doncic is daarnaast ook een begenadigd schutter.

Ook tegen Boston kwam hij tot 34 punten en 9 assists. Dallas wacht nog altijd op de doorbraak van Kristaps Porzingis. De Letse reus kwam vorig seizoen geblesseerd over van de New York Knicks en de Mavericks hebben hoge verwachtingen van hem. Porzingis kende echter weer een ongelukkige avond. Hij raakte maar een van zijn elf schotpogingen en bleef steken op vier punten. Boston won met 116 – 106.

Uitslagen

Detroit Pistons – Minnesota Timberwolves 114 – 120
Boston Celtics – Dallas Mavericks 116 – 106
San Antonio Spurs – Memphis Grizzlies 109 – 113
New Orleans Pelicans – Houston Rockets 116 – 122
Golden State Warriors – Utah Jazz 108 – 122
Los Angeles Clippers – Toronto Raptors 98 – 88

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 8-1
Toronto Raptors 7-3
Milwaukee Bucks 7-3
Miami Heat 6-3
Philadelphia 76ers 6-3
Indiana Pacers 6-4
Cleveland Cavaliers 4-5
Brooklyn Nets 4-5
Charlotte Hornets 4-6
Atlanta Hakws 3-6
Detroit Pistons 4-7
Chicago Bulls 3-7
Orlando Magic 3-7
Washington Wizards 2-6
New York Knicks 2-8

Stand Western Conference

Denver Nuggets 7-2
Los Angeles Lakers 7-2
Houston Rockets 7-3
Los Angeles Clippers 7-3
Utah Jazz 7-3
Phoenix Suns 6-3
Dallas Mavericks 6-4
Minnesota Timberwolves 6-4
San Antonio Spurs 5-5
Oklahoma City Thunder 4-6
Portland Trail Blazers 4-6
Sacramento Kings 3-6
Memphis Grizzlies 3-7
New Orleans Pelicans 2-8
Golden State Warriors 2-9