Para-atleet Hertog wereldkampioen 200 meter

heywoodu

Atleet Ronald Hertog heeft zich op het wereldkampioenschap para-atletiek in Dubai laten kronen tot wereldkampioen op de 200 meter. Dat deed de 30-jarige Moordrechtenaar in de klasse T64, waarin atleten uitkomen met een onderbeenamputatie - Hertog's rechteronderbeen moest in 2003 na een auto-ongeluk onder de knie geamputeerd worden.

Met paralympisch brons in het speerwerpen (2012) en zilver in het verspringen (2016) liet Hertog al zien veelzijdig te zijn, maar in Dubai was het helemaal raak. Met 22,20 seconden liep Hertog een heel dik persoonlijk record - hij kwam van 22,77 - en klopte hij de Griekse vicewereldkampioen Michail Seitis (22,23). De Amerikaan David Prince pakte met 22,59 seconden het brons.

Bij de vrouwen liep Kimberly Alkemade in dezelfde klasse naar zilver in 26,98 seconden, een nieuw persoonlijk record. Dat was zelfs nog bijna goed voor goud, maar dat ging in 26,93 naar de Duitse Irmgard Bensusan, die op de Spelen van Rio nog geklopt werd door de nu afwezige Marlou van Rhijn. Marlene van Gansewinkel finishte als derde, ruim voor Femita Ayanbeku, maar stapte bij de start duidelijk buiten haar baan en werd gediskwalificeerd.