RIVM inventariseert: bijna 20 duizend e-liquids aangemeld voor Nederlandse markt

Redactie

Mensen die een e-sigaret willen dampen hebben in ons land een gigantische keuze. Bijna 20 duizend verschillende vloeibare vullingen (e-liquids) zijn door fabrikanten en importeurs aangemeld voor de Nederlandse markt en de smaken zijn legio. Van de 245 smaakbeschrijvingen is veruit het grootste deel zoet.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Het publiceerde daarover in het wetenschappelijk tijdschrift Tobacco Control.

De reden dat het RIVM op een rijtje wilde hebben hoeveel e-liquids staan geregistreerd is evident: een instituut dat adviseert over het reguleren van e-sigaretten moet weten waarover het praat. En dus startte het RIVM een onderzoek, waarbij het informatie van e-liquidproducenten over alle producten die in 2017 werden aangemeld voor de Nederlandse markt analyseerde. Het onderzoek leverde een lijst op van bijna 20 duizend verschillende e-liquids in 245 verschillende smaken. Nederland is daarmee het eerste land waarin zo’n inventarisatie is gedaan.

Fruitsmaak favoriet
Onder het totaal aantal vullingen kwam de smaakbeschrijving fruit het vaakst voor (38 procent) gevolgd door tabak (16 procent), toetjes (10 procent) en menthol (6 procent). De onderzoekers constateren dat ongeveer twee-derde van de e-liquids een zoete smaakomschrijving heeft. Van deze lekkere smaakjes is bekend dat ze met name jongeren verleiden om de e-sigaret te gaan gebruiken.