Celstraf geëist voor oplichting via WhatsApp

Monique Verlind (DJMO)

Stel je voor, je broer is z’n pinpas kwijt en appt je met het verzoek een rekening voor te schieten. Of iemand die geïnteresseerd is in je advertentie op Marktplaats vraagt je een per sms verstuurde verificatiecode te bevestigen; zo weet hij dat je te vertrouwen bent. Of een geïnteresseerde in je oude camera maakt tijdens de bezichtiging aan huis ter plekke het geld over met de betalingsapp van zijn bank. Allemaal situaties die bij veel mensen niet direct argwaan wekten, maar die door een 22-jarige man uit Almere veelvuldig werden gebruikt om zeker negen slachtoffers geld afhandig te maken. De officier van justitie eiste dinsdagmiddag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden tegen hem.

WhatsApp
De man wordt er onder andere van verdacht dat hij met foto’s die hij van internet af haalde zich via WhatsApp voor deed als familielid of bekende van zijn slachtoffers. Hij verzocht hen vervolgens om een bepaalde factuur te voldoen. Het geld kwam dan terecht op de bankrekening van een katvanger die het grotendeels afdroeg aan de verdachte. Een variant hierop betrof een methode waarbij de verdachte verkopers op Marktplaats.nl benaderde. Na enige tijd over en weer gecommuniceerd te hebben, vroeg hij bij WhatsApp de controle over het account van het mobiele nummer van de verkoper aan. WhatsApp stuurt dan een verificatiecode naar het mobiele nummer van de gebruiker. De verdachte deed voorkomen alsof hij de verificatiecode verstuurde en vroeg de verkoper het ter controle weer met hem te delen. Met de verificatiecode kon hij het WhatsAppaccount geheel overnemen en uit naam van het slachtoffer zijn bekenden verzoeken om geld over te maken.

Tikkie
Ook door nagemaakte betalingsverzoeken, een ‘nep-Tikkie’, te versturen, benadeelde de verdachte volgens het Openbaar Ministerie diverse verkopers op Marktplaats.nl. Zich voordoend als geïnteresseerde koper vroeg hij de verkoper 1 cent over te maken via een (nep) Tikkie-betaalverzoek. De verkopers kwamen terecht op een nagemaakte banksite waar zij hun bankgegevens invulden. Hiermee kon de verdachte via de echte website van de betreffende bank vervolgens geld van de rekening overmaken naar een katvanger.

Nagemaakte betalingsapp
De Almeerder wordt tenslotte verdacht van oplichting door met een nagemaakte betalingsapp van een bank te doen alsof hij geld had overgemaakt aan de verkoper van een tweedehands auto. Dit gebeurde na een bezichtiging bij de verkoper thuis. Op dezelfde wijze liet hij twee minderjarige meisjes een dure tweedehands filmcamera ‘kopen’ van een particulier. In beide gevallen werden de goederen meegenomen zonder dat er daadwerkelijk betaald was.

Aanhouding
De politie kwam de verdachte op het spoor n.a.v. een reeks aangiften. Dit leidde tot zijn aanhouding op 20 mei dit jaar. Sindsdien zit hij in voorarrest. De man wordt verdacht van oplichting, het misbruik maken van persoonsgegevens, computervredebreuk, het witwassen van crimineel verkregen gelden en een tweetal zedenfeiten. Het wordt de verdachte zwaar aangerekend dat hij op schaamteloze wijze misbruik maakte van het vertrouwen van goedwillende burgers. Omdat hij al eerder voor vergelijkbare feiten is veroordeeld is een gevangenisstraf op zijn plaats. Bij het bepalen van de strafmaat is ook meegewogen dat uit het dossier blijkt dat het aantal daadwerkelijke slachtoffers veel hoger is dan het aantal dat uiteindelijk op de tenlastelegging is vermeld.

Schadevergoeding
Namens de slachtoffers is een schadevergoeding van ruim 20.000 euro gevorderd. Ook is aan de rechter verzocht om een in beslag genomen auto, contante geldbedragen en diverse computers en telefoons verbeurd te verklaren.

De rechtbank doet op 19 november 2019 uitspraak.