Feyenoord bevestigt komst Advocaat en nieuwe assistenten

Redactie

Dick Advocaat maakt het seizoen af als trainer van Feyenoord. De Rotterdammers maken woensdag via de officiële kanalen bekend dat de 72-jarige oefenmeester zijn handtekening heeft gezet onder een contract tot medio 2020. Zoals verwacht haalt de opvolger van de maandag opgestapte Jaap Stam de bezem door de technische staf.

Jean-Paul van Gastel, Denny Landzaat, Roy Makaay moeten het veld ruimen. Advocaat neemt zijn vaste rechterhand Cor Pot en clubicoon John de Wolf mee als zijn assistenten; Said Bakkati blijft. Aanstaande zondag zit de nieuwe technische staf al op de bank als de Rotterdammers op bezoek gaan bij VVV-Venlo.

Met Advocaat aan het roer hoopt men in De Kuip op betere tijden. Onder Stam was Feyenoord afgezakt naar de twaalfde plaats op de ranglijst. Afgelopen zondag gingen de Rotterdammers kansloos onderuit in de Johan Cruijff ArenA tegen Ajax.

Na de 4-0 nederlaag werd de spelersbus in Rotterdam opgewacht door tientallen woedende fans. Een dag later trok Stam zijn conclusies en trok hij de deur in De Kuip achter zich dicht. Het contact met Advocaat was vervolgens snel gelegd.

De ervaren oefenmeester was eerder dit jaar al in beeld als opvolger voor Van Bronckhorst, maar toen bedankte hij vriendelijk. Het is niet de eerste keer dat Advocaat Feyenoord uit de problemen moet helpen. In februari 2016 werd hij aangesteld als klankbord voor hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst.

Laatstgenoemde was onervaren en had veel aan de ervaring van Advocaat, die op de achtergrond opereerde. Na een paar maanden vertrok Advocaat, die vervolgens nog werkzaam was bij Fenerbahçe, het Nederlands elftal, Sparta Rotterdam en FC Utrecht.

Zijn komst naar Feyenoord betekent het einde voor Van Gastel, Landzaat, Makaay en Bakkati in hun huidige rol. Het viertal vertrekt niet definitief bij Feyenoord, want er wordt binnen de club nog bekeken of zij in een andere rol behouden kunnen worden.

Advocaat kan direct aan de bak bij Feyenoord. Zondag wacht de uitwedstrijd tegen VVV en volgende week donderdag staat de belangrijke thuiswedstrijd tegen het Zwitserse Young Boys op het programma.

Feyenoord heeft een goed resultaat nodig om oog te houden op de volgende ronde in de Europa League. Vorige week ging het team van toenmalig trainer Stam nog met 2-0 onderuit in Bern.