Bevolkingsgroei al op zelfde niveau als totaal 2018

Monique Verlind (DJMO)

In de eerste drie kwartalen van 2019 kwamen er in Nederland 102.000 inwoners bij. Dat zijn er ruim 23.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bijna net zoveel als in heel 2018. Vooral het aantal immigranten was hoger. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Dit jaar groeit de Nederlandse bevolking relatief snel. Tot en met september vestigden zich 208.000 immigranten in ons land, terwijl 121.000 emigranten vertrokken. Het migratiesaldo kwam daarmee uit op 87.000 , bijna 20.000 hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast kwamen er 15.000 inwoners bij doordat er meer kinderen werden geboren dan er mensen overleden. Het aantal geboorten bleef op een vergelijkbaar niveau als in de eerste drie kwartalen van 2018, maar er stierven ruim 3.000 mensen minder.

Vooral meer migratie binnen Europa
Het aantal immigranten met een achtergrond in Europa (exclusief Nederland) nam het sterkst toe. Ook het aantal Europese emigranten steeg, maar minder hard; er vertrokken vooral meer mensen met een achtergrond in de Europese Unie. Daarnaast vestigden zich meer immigranten met een achtergrond in Azië, Amerika en Afrika. In deze groepen was het vertrek niet hoger dan in de eerste drie kwartalen van 2018.

Migranten met een Poolse achtergrond vormen nog altijd de grootste groep. Tot en met september overtrof het aantal Poolse immigranten (bijna 21.000 ) het aantal emigranten (bijna 13.000 ) met ruim 8.000, 1.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Migranten met een Indiase achtergrond vormen de tweede groep met per saldo bijna 6.000 personen. Het aantal Nederlandse immigranten is ongeveer even groot als het aantal emigranten, elk rond de 20.000 personen.

Immigranten wonen vooral in de steden
Immigranten van de eerste generatie die zich tussen 1 januari 2015 en 1 oktober 2019 in Nederland vestigden en hier nog ingeschreven staan, wonen naar verhouding vaak in en om de grote steden. Ook in studentensteden, zoals Groningen en Wageningen, wonen relatief veel immigranten.

Eerste-generatie-immigranten met een achtergrond in de Europese Unie wonen daarnaast relatief vaak in Noord-Brabant en Noord-Limburg, in de Flevopolder en in het Westland. Immigranten van buiten de EU zijn behalve in de steden ook oververtegenwoordigd in gemeenten met een asielzoekerscentrum, zoals Westerwolde en Cranendonck. In deze gemeenten wonen twee keer zo veel immigranten per inwoner als gemiddeld in Nederland.