'Brexit-verkiezingen' op 12 december

Mick (Philosocles)

Het Britse Lagerhuis heeft dinsdag groen licht gegeven voor vervroegde verkiezingen op 12 december. Premier Boris Johnson hoopt op die manier een mandaat te krijgen om de impasse rondom de Brexit te doorbreken. De stemming volgt kort op een nieuw uitstel tot 31 januari dat de EU onlangs verleende.

Het was lang onzeker of de Labour-oppositie de verkiezingen zou steunen. Dat deed de partij uiteindelijk met een campagneplan waarin het zich achter de "werkende klasse" wil scharen in plaats van achter "gevestigde belangen".

Maar veel Labourkiezers hebben tijdens het referendum van 2016 voor de Brexit gestemd, waardoor de partij in een val van Johnsons Conservatieve Partij lijkt te worden gedwongen. De premier wil Labour namelijk wegzetten als onderdeel van de 'elite die zich tegen de wil van het volk keert', door de Brexit tegen te werken.

Labour maakt zich onder meer zorgen over onder EU-regels beschermde werknemersrechten, die de Conservatieve Partij zou willen inperken om het Verenigd Koninkrijk aantrekkelijker te maken als vestigingsplek voor bedrijven. De Britse regering beloofde tot voor kort "afdoende" bescherming voor werknemers, maar veranderde dit kortgeleden in "passende" bescherming. Bovendien zouden er plannen zijn om belastingen voor investeerders en werkgevers te verlagen, ten koste van werknemers en nutsvoorzieningen.

Johnson zal er vermoedelijk echter vol op inzetten om de weerstand van Labour tegen de Brexit weg te zetten als onderdeel van de weerstand van "gevestigde belangen" tegen de Brexit, om daarmee de poten onder Labours eigen verkiezingscampagne weg te zagen.

De hamvraag is of dit hem gaat lukken. Het Britse volk is namelijk - net als het parlement - nog steeds tot op het bot verdeeld over de Brexit. Dit geldt niet alleen voor de vraag of het überhaupt een goed idee is, maar ook over de kwestie hoe die dan vorm zou moeten krijgen.

Farage
Johnsons Conservatieve Partij wordt zelf ondertussen op de hielen gezeten door de Brexit Party van Nigel Farage. Niet in de zin dat de partij van Farage een meerderheid zou kunnen krijgen of iets dat daar ook maar in de buurt komt. Maar wel dusdanig dat de Brexit Party - die een Brexit zonder deal nastreeft - zoveel zetels van de Conservatieven af zou kunnen snoepen dat Labour er alsnog met de winst vandoor zou kunnen gaan, of dat geen enkele partij uiteindelijk een meerderheid krijgt.

Johnson zelf wil wel een deal met de EU. Hij bereikte onlangs een principe-akkoord over het grootste struikelblok, te weten Noord-Ierland. Dat landsdeel zou via de nodige juridische kwinkslagen EU-regels blijven volgen terwijl het officieel onder Britse regels valt. Daarmee ontwijkt hij de door zijn partij gehate constructie van zijn voorganger Theresa May om de grens met de Ierse Republiek open te houden, die May uiteindelijk de kop kostte.