EU akkoord met Brexit-uitstel

Mick (Philosocles)

De Europese Commissie wil akkoord gaan met een nieuw uitstel van de Brexit, nadat de Britse minister van Financiën Sajid Javid toegaf dat het voor de regering van het Verenigd Koninkrijk niet mogelijk zal zijn om de deadline van komende week, 31 oktober, in acht te nemen. EU-leiders willen echter officieel nog geen datum noemen, maar de Britse premier Boris Johnson mikt op 31 januari.

Johnson wil in dat geval op 12 december verkiezingen uitschrijven. Het lijkt erop dat hij dan campagne wil voeren op een 'het volk tegen de elite'-platform, met andere woorden, Johnson wil de EU en pro-EU-parlementariërs, met name de Labour-oppositie, de schuld geven van het uitstel. Daarmee wil Johnson een Conservatieve meerderheid in het parlement herstellen, een meerderheid die zijn voorganger Theresa May in 2017 vergokte waarna er onder Johnson zelf zelfs een minderheidsregering tot stand kwam.

De premier heeft echter een tweederde meerderheid nodig voor die verkiezingen, en het is onduidelijk hoe de Labour-Lagerhuisleden van plan zijn om te gaan stemmen. Labour is namelijk niet overtuigd dat een no-deal Brexit is uitgesloten ondanks recent aangenomen wetgeving die dit verbiedt.

Johnson heeft een akkoord met de EU gesloten om Noord-Ierland feitelijk in de douane-unie van de EU te houden, waarbij het met de nodige kwinkslagen juridisch onder die van de Britten zelf blijft. Daardoor kan de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open gehouden worden. In de deal van Theresa May werd dit punt opgelost met een vangnet waarbij het hele Verenigd Koninkrijk EU-regels zou blijven volgen tot er een handelsdeal is, maar daarmee wilde haar eigen Conservatieve Partij niet akkoord gaan. En van een eerder plan om enkel Noord-Ierland EU-regels te laten volgen wilde haar gedoogpartij, de Noord-Ierse Brits-gezinde partij de DUP, niets weten.

Johnson lijkt dit punt nu met de genoemde juridische kwinkslagen te hebben opgelost. Hij zou hebben willen proberen zijn akkoord door het parlement te loodsen, maar zijn belangrijkse adviseur, Dominic Cummings, zou op vervroegde verkiezingen hebben aangedrongen omdat er anders niet genoeg medestanders in het Lagerhuis zijn om de deal erdoor te persen.

Zowel bevolking als parlement blijven echter tot op het bot verdeeld over de Brexit, dus hoe die verkiezingen dan zouden uitpakken is ook weer allerminst zeker.