Opzettelijke aanrijding: man verliest been

Monique Verlind (DJMO)

Het was een brute afrekening na een vechtpartij: met zijn auto reed een 42-jarige Hagenaar tegen zijn belager aan. Die raakte zo zwaar gewond dat zijn been moest worden geamputeerd. Dat sprake was van noodweer, daar gelooft het Openbaar Ministerie niets van.

Eind juli gebeurde het in Nootdorp. Verdachte en het slachtoffer hadden net ruzie gehad en (voor de zoveelste keer) gevochten, waarbij de verdachte met een buis was geslagen. Naar eigen zeggen was hij daarna bang dat de ander hem nogmaals zou belagen met die buis, hem misschien door zijn autoruit zou gooien. Dat hij hem aanreed, was puur noodweer, zelfverdediging dus, stelt de verdachte.

Maar de officier van justitie betoogde op zitting dat de ruzie eigenlijk al voorbij was. De mannen waren uit elkaar gegaan, de verdachte was in zijn auto gestapt en de ander was te voet vertrokken. Volgens het Openbaar Ministerie had verdachte niet achter hem aan hoeven rijden. Bovendien was het onwaarschijnlijk dat de voorruit door de buis zou breken.

Daar komt bij dat de verdachte na de aanrijding is uitgestapt, het slachtoffer nog heeft geslagen en vervolgens is weggereden. Dat past niet bij een noodweer situatie. 'De aanrijding is niet ingegeven door angst, maar door boosheid en vergelding,' zei de officier van justitie.

Ze eiste voor een poging tot doodslag 6 jaar cel en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 4 jaar. De rechter doet over twee weken uitspraak.