Vettel pakt pole in Japan voor teamgenoot Leclerc; Verstappen vijfde

H.Vviv

Sebastian Vettel heeft zondag de poleposition gepakt tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix van Japan. De Duitser was 0,189 sneller dan zijn teamgenoot Charles Leclerc, die als tweede van de start gaat. Max Verstappen kwam niet verder dan een vijfde plaats op ruim zeven tienden van Vettel.

De kwalificatie voor de Grote Prijs van Japan werd pas zondag verreden, nadat door de tyfoon Hagibis racen op zaterdag onmogelijk was in Suzuka. Het eerste deel van de kwalificatie verliep chaotisch nadat eerst Robert Kubica hard van de baan ging en later kwam ook Kevin Magnussen in aanraking met de boarding. Verder verliep de eerste deel van de kwalificatie vlekkeloos en klokte Charles Leclerc de snelste tijd voor Lewis Hamilton. Max Verstappen had de derde tijd genoteerd.

In het tweede deel van de kwalificatie waren er geen verrassingen te noteren. De Mercedessen waren de snelste gevolgd door de Ferrari's. De Red Bulls noteerden de vijfde en zesde tijd. Ook McLaren ging met twee wagens naar de beslissende Q3, net zoals de Fransen Pierre Gasly en Romain Grosjean.

Het beslissende deel van de kwalificatie maakte duidelijk dat de Ferrari over de beste wagens beschikt. Vettel was het snelst, gevolgd door Leclerc. Hamilton moest in Q3 zijn teamgenoot Valtteri Bottas voor laten gaan, die als derde van start gaat. Verstappen kwam niet verder dan een vijfde plaats. De Nederlander noteerde in Q3 dezelfde tijd als zijn teamgenoot Alexander Albon.