8 miljard voor ongewenste tieten

Monique Verlind (DJMO)

De meesten zouden grif betalen voor een pilletje dat zorgt voor grotere prammen, maar de 26-jarige Nicholas Murray denkt daar anders over. De Amerikaanse man ontwikkelde borsten door het gebruik van het middel Risperdal, een middel voor behandeling van onder andere schizofrenie en bipolaire stoornissen. Hij beweert onvoldoende geinformeerd te zijn over mogelijke bijwerkingen en besloot fabrikant Johnson & Johnson voor de rechter te slepen.

Een jury in Philidelphia vond blijkbaar dat meneer 2 zeer zwaarwegende argumenten had, en veroordeelde de fabrikant tot het betalen van een schadevergoeding van 8 miljard dollar, 10% van de jaaropbrengst van het bedrijf. De jury vond dat Johnson & Johnson het maken van winst boven de gezondheid van patienten plaatst, omdat het bedrijf het middel agressief aan de man brengt. Nicholas kreeg het middel vanaf 2003 namelijk voorgeschreven voor behandeling van autisme, iets waar het middel niet in de eerste plaats voor bedoeld is, maar wat artsen volgens de wet naar eigen goeddunken mogen doen. Nicholas beweert dat de fabrikant het middel onder artsen aanbeveelt, maar niet over de risico's van bijwerkingen gerept heeft. Binnen korte tijd ontwikkelden de borsten zich.

In 2015 werd de fabrikant door een lagere rechtbank veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1.75 miljoen dollar, wat door een tweede rechtszaak verlaagd werd tot 680.000 dollar. In beide gevallen ging de fabrikant in beroep, maar bij de recentste rechtszaak werd de schadevergoeding dus opgeblazen tot maatje F. Uiteraard knelt dit enigszins en daarom heeft Johnson & Johnson aangegeven opnieuw in hoger beroep te gaan, waardoor het zaakje nog wel even door blijft slepen. Het kutte voor Johnson & Jonhson is dat dit niet de enige rechtszaak is, want momenteel lopen er ook rechtszaken omtrent de deugdelijkheid van een vaginaal implantaat en een babypoeder waarin asbest verwerkt zou zitten.