Sprinter Burnet naar halve finales 100m op WK

heywoodu

Sprinter Taymir Burnet heeft op de eerste dag van het wereldkampioenschap atletiek in Doha een uitstekende indruk gemaakt. De 26-jarige Nederlander plaatste zich ietwat verrassend voor de halve finales op de 100 meter.

Burnet moest aantreden in de voorrondes en pakte daarin simpel de winst in 10,23 seconden. In de series kwam hij met 10,21 tot de vierde tijd van zijn heat, achter onder meer de Zuid-Afrikaan Akani Simbine en diens 10,01 seconden. Het bleek genoeg voor Burnet om als een van de tijdsnelsten naar de halve finales van zaterdag te mogen, waar hij het onder meer opneemt tegen Christian Coleman, de snelste man ter wereld. De Amerikaan Christopher Belcher en de Zuid-Afrikaan Simon Magakwe waren de grootste slachtoffers en liggen er al uit.

Op de 400 meter horden kwam Nick Smidt niet in de buurt bij zijn topniveau. Met 50,54 seconden bleef hij meer dan een seconde boven zijn dit jaar gelopen persoonlijk record, waardoor hij als vijfde eindigde in zijn serie en ook niet als een van de tijdsnelsten door mocht. De grote drie van het onderdeel lijken allemaal in orde: Karsten Warholm, Abderrahman Samba en Rai Benjamin wonnen hun serie allemaal zonder overdreven veel inspanning.

Het polsstokhoogspringen werd voor Killiana Heymans niet echt een succes. De 22-jarige Nederlandse kwam wel over haar openingshoogte van 4,20 meter, maar bij 4,35 meter ging ze drie keer de fout in en daarmee slaagde ze er bij lange na niet in de finale te halen.

Bij het verspringen maakte de jonge Cubaan Juan Miguel Echevarria met 8,40 meter in zijn eerste poging van de kwalificatie gelijk al een sterke indruk, terwijl de Amerikaan Omar Craddock in het hinkstapspringen met een dertiende plek verrassend op één centimeter naast de finale greep.

Op de 800 meter bij de vrouwen viel het doek al voor de Britse Lynsey Sharp, die al jarenlang een strijd voert tegen het deelnemen van onder meer Caster Semenya. De Zuid-Afrikaanse is er dit keer niet bij en dus kon Sharp laten zien dat ze nu dan wél kan winnen...maar dat bleek toch niet het geval en ze werd kansloos uitgeschakeld. Ook de Amerikaanse Hanna Green ligt er al verrassend uit.

De nog altijd piepjonge Noor Jakob Ingebrigtsen leek op de 5000 meter een kans te maken, maar de Europees kampioen stapte buiten de baan en werd na afloop gediskwalificeerd.