Nederland organiseert EK zaalvoetbal 2022

Boris (borisz)

Nederland is van 19 januari tot en met 6 februari 2022 gastheer van het EK zaalvoetbal. Dat heeft de Executive Committee van UEFA dinsdag  bekendgemaakt. Vijf andere landen, waaronder Frankrijk en Portugal, hadden zich eveneens kandidaat gesteld.

“Dit is prachtig nieuws voor het Nederlandse zaalvoetbal”, vindt Mohamed Attaibi. De Nederlandse zaalvoetbalinternational speelde een centrale rol in de campagne van het Nederlandse bid. “Ik heb met veel trots meegewerkt aan het bid. Geweldig dat al die moeite is beloond en dit resultaat heeft opgeleverd.”

Het organiseren van het EK in eigen land kan een geweldige impuls geven aan het zaalvoetbal, denkt de international. “Kijk maar naar de impact van het EK vrouwenvoetbal in eigen land, twee jaar geleden. Een soortgelijke ontwikkeling zie ik ook voor het zaalvoetbal. De sport is ontzettend populair, maar over de topsportversie is weinig bekend. Daar kunnen we nu verandering in brengen en ook de jeugd inspireren om voor het zaalvoetbal te kiezen.”

Er zijn twee speellocaties, de Ziggo Dome in Amsterdam en Martini Plaza in Groningen. Aan het EK doen voor het eerst zestien landen in plaats van twaalf landen mee. Totaal zijn er 32 wedstrijden, 20 in Amsterdam en 12 in Groningen. 

Eenmaal eerder organiseerde Nederland een groot zaalvoetbaltoernooi. In 1989 vond het WK zaalvoetbal plaats in Rotterdam. Nederland wist destijds de finale te bereiken, maar verloor daarin van Brazilië. Of zoiets nu weer tot de mogelijkheden behoort? Attaibi denkt van wel. “Wanneer je voor eigen publiek speelt, komen er vaak extra krachten los, dus wie weet wat er mogelijk is. We gaan er in de komende twee jaar in ieder geval alles aan doen om in eigen huis zo goed mogelijk voor de dag te komen.” Het Nederlands team kwalificeerde zich in 2014 voor het laatst voor het EK.