Bezopen 112-misbruiker opgepakt

Monique Verlind (DJMO)

Agenten hebben zondag in Breda een man aangehouden omdat hij onnodig het landelijke alarmnummer 112 bleef bellen. Dat meldt de politie op haar website. 

De meldkamer ontving vannacht nogal veel (onnodige)telefoontjes van een 47-jarige man uit Wernhout. Agenten zochten de man op bij een bushalte aan de Hogeschoollaan en vertelde hem dat hij een taxi moest bellen en niet het alarmnummer onnodig bezet moest houden. De flink beschonken man gaf daar echter geen gehoor aan. In een tijdsbestek van 40 minuten had hij opnieuw meer dan 10 keer het alarmnummer gebeld. Agenten zijn wederom teruggegaan en gaven hem een laatste waarschuwing. Nadat ze waren vetrokken, liet de meldkamer weten dat de man opnieuw aan de lijn hing. De agenten keerden om en hielden de man aan.

Misbruik 112
Voor niets of voor de grap naar 112 bellen, kan ervoor zorgen dat er onnodig slachtoffers vallen. Iemand met een echte noodmelding krijgt daardoor misschien geen verbinding met de alarmcentrale. Misbruik van 112 is dan ook strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. Alle gegevens van (mobiele) telefoons zijn op te vragen. En alle gesprekken die via 112 binnenkomen, worden opgenomen. Bij misbruik van 112 kunnen volwassenen een boete of een gevangenisstraf krijgen. Maken kinderen misbruik van 112? Dan licht de politie de ouders in. Belt een kind vaker naar 112? Dan moet het naar Halt. De politie kan de kinderrechter vragen om een zwaardere straf.