26 meldingen van discriminatie na Pride

Monique Verlind (DJMO)

Na de Pride in Amsterdam zijn er 26 meldingen binnengekomen van discriminatie. Dat laat het college weten. Daarnaast zijn er zeven klachten bekend over discriminatie door taxichauffeurs. Dertien van de 26 meldingen zouden daadwerkelijk te relateren zijn aan de Pride. In tien gevallen werd er uiteindelijk ook echt aangifte gedaan. Daarvan wordt nog onderzocht wat er precies is gebeurd.

Dat schrijft het college, naar aanleiding van vragen die D66-raadslid Jan-Bert Vroege eerder stelde. Hij liet daarbij weten zich zorgen te maken om het aantal geweldsincidenten tegen lhbti'ers. 'Het is pijnlijk te constateren dat er weinig stappen vooruit gezet lijken te worden en dat incidenten schering en inslag blijven.'

Taxi
Aanleiding was voor hem vooral de berichtgeving over Jennifer Hopelezz. De dragqueen werd meerdere keren geweigerd door taxichauffeurs. Nadat ze een promotiefilm had opgenomen voor de Pride, was het opnieuw raak. Opvallend, aangezien er net de intentieverklaring 'discriminatievrije taximarkt' was getekend door alle Amsterdamse Toegelaten Taxi Organisaties (TTO's), Uber, ViaVan en Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

En Hopelezz was niet het enige slachtoffer. Haar collega Lady Galore bleek na afloop van de botenparade eveneens te zijn geweigerd. Bovendien werden twee mannen uit een taxi gezet en bespuugd, nadat ze elkaar een zoen gaven.

Vier andere klachten
D66'er Vroege wilde daarom weten of er nog meer klachten waren binnengekomen over taxichauffeurs. Het college zegt op de hoogte te zijn van vier andere meldingen. Zo heeft het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) heeft twee klachten ontvangen, waar Taxiklacht één melding binnen kreeg.

Na een rondgang bij de TTO's bleek er nog een klacht binnengekomen te zijn. Daarbij werden de klanten weliswaar niet zelf gediscrimineerd, maar zouden ze er getuige van zijn geweest dat iemand anders een discriminerende opmerking kreeg.

Maatregelen
Het raadslid vroeg zich bovendien af of er maatregelen getroffen worden tegen de taxichauffeurs die zich schuldig maken aan discriminatie. Het college geeft aan dat chauffeurs die zich niet aan de intentieverklaring houden, op verschillende manieren gestraft kunnen worden.

Maatregelen lopen uiteen van een voorwaardelijke schorsing tot het intrekken van een vergunning. Al moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. 'Als de vergunning wordt ingetrokken kan de chauffeur wel werkzaamheden blijven verrichten in Amsterdam voor platformaanbieders zoals Uber of ander besteld vervoer.'

Politie en OM
Het college benadrukt nog wel dat discriminatie een strafbaar feit is. 'Vervolging, veroordeling en sanctionering ligt bij politie en het Openbaar Ministerie (OM).'

De Canal Parade in beeld  (Foto: Ronald Huiberse)
De Canal Parade in beeld (Foto: Ronald Huiberse)