OM wil hogere straf en TBS voor jihadist

Monique Verlind (DJMO)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep vijf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 41-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van het ontvoeren en mishandelen van een zestien jarig meisje. Ook dreigde hij haar mee te nemen naar Syrië.

Volgens het OM heeft de verdachte een kwetsbaar meisje gedwongen om met hem in een islamitisch huwelijk te treden, omdat dat nodig was om naar Syrië te kunnen reizen. Hij hield haar in Antwerpen vast als voorbereiding op die reis. De man wordt verweten terroristische misdrijven te hebben voorbereid. Onder meer door zich het gedachtegoed van het gewelddadig jihadisme eigen te maken en dit aan het meisje voor te schotelen.

Drie weken vermist
Het slachtoffer verklaart dat zij naar Syrië moest om te strijden tegen de ongelovigen en dat niet-moslims dood moesten. Dit alles onder dreiging en met toepassing van geweld. Uiteindelijk durfde zij in de zomer van 2016 de Belgische politie te bellen, nadat ze al drie weken werd vermist.

In hoger beroep
Op 30 november 2017 veroordeelde de rechtbank in Den Bosch de man tot een gevangenisstraf van twee jaar. Het OM had drie jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. Zowel OM als verdachte gingen in hoger beroep.

Oplopend aantal geweldsdelicten
Het OM is het deels niet eens met het vonnis van de rechtbank. Dat sprak hem onder meer vrij van het gebruik van geweld en de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt dat een hogere gevangenisstraf op zijn plaats is. Dit gezien de ernst van de feiten. “Verdachte is geradicaliseerd en heeft een oplopend aantal geweldsdelicten op zijn naam staan. Dat moet gestopt worden.”

Zorgwekkend
De AG concludeert dat mensen bang zijn voor verdachten. Op basis van recent onderzoek in het Pieter Baan Centrum, vindt hij dan ook dat er TBS moet worden opgelegd. “Zij zien dat er sprake is van een ernstige persoonlijkheidsstoornis bij de verdachte. Het OM vindt de inhoud van dat rapport overtuigend en zorgwekkend”, aldus de AG voor het Gerechtshof in Den Bosch.

Het Gerechtshof doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.