Roeisters dubbel-vier naar WK-finale, achten naar herkansingen

heywoodu

Op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim kwamen dinsdag op de derde dag vijf Nederlandse boten in actie, vier daarvan in olympische klassen. Dat leverde redelijk wat succes op, hoewel er ook wat herkansingen gevaren moeten worden.

De meeste indruk maakten Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers in de dubbel-vier. Zij wonnen hun serie van wereldkampioen Polen en olympisch kampioen Duitsland en plaatsten zich zo rechtstreeks voor de A-finale - daar was winst in de series voor nodig.

In de vier-zonder stonden de herkansingen op het programma en Vincent van der Want, Roell Boudewijn, Jan van der Bij en Nelson Ritsema deden dat keurig: ze wonnen hun serie en plaatsten zich zo voor de halve finales.

Ook de series voor de achten werden gehouden, de vrouwen moesten winnen en de mannen moesten in de top-2 eindigen voor een finaleplek. Dat lukte niet: de dames kwamen op enige afstand als vijfde aan de meet, de mannen werden vlák achter de Amerikanen derde en moeten dus nog een race varen.

In de niet-olympische lichte dubbel-vier kwamen Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes van actie in de herkansingen, met succes: het kwartet won de serie en plaatste zich zo voor de A-finale.