België walst met 5-0 over Spanje heen en pakt eerste Europese hockeytitel

Redactie

Voor een uitzinnig thuispubliek is België in Antwerpen voor het eerst in de historie Europees kampioen hockey geworden. Na het zilver van 2013 (Boom) en 2017 (Amsterdam) wist de titelfavoriet België overtuigend de finale te winnen en het olympische ticket te bemachtigen. De Red Lions hadden geen kind aan Spanje. Na achttien minuten stond het al 3-0.

België maakte met behulp van 7.500 uitzinnige toeschouwers hun favorietenrol vanaf de eerste minuut waar. Al in de tweede minuut kreeg België de eerste strafcorner. Die werd nog door de Spaanse keeper Quico Cortes gestopt. Maar toen uitgerekend veteraan John-John Dohmen op aangeven van het rode duiveltje Victor Wegnez de 1-0 scoorde, ontplofte niet alleen het publiek, maar oogde België onkwetsbaar.

De Spanjaarden oogden juist flets en vermoeid na hun stunt tegen Oranje in de halve finale. Het normaal zo gepassioneerde Spanje werd volledig onder het kunstgras gestopt door de Red Lions, die er al snel een heerlijke hockeyshow van maakten. Florent van Aubel tipte schitterend de 2-0 binnen. Tom Boon pushte een strafcorner achter Cortes. 3-0, na achttien minuten. Dat hockey in België langzaam een volkssport begint te worden, bleek uit het gekrijs en gegil uit de kelen van de supporters, die absoluut niet elitair waren maar eerder leken op voetbalsupporters.

Al in de rust konden de toeschouwers beginnen met feesten
Natuurlijk wist België dat ze in dezelfde situatie waren beland als twee jaar geleden. Toen won België in de poulefase van Nederland met 5-0, kwam het in de finale op 2-0 en verloor het in de finale alsnog met 4-2. Dit jaar won België op vrijdagavond met 5-0 van Spanje. Maar Spanje is geen Nederland en België liet zich niet van de wijs brengen. Daarvoor is het team ook veel te sterk. Achteraf was de comeback na de 0-2 achterstand donderdag tegen Duitsland in de halve finale hét moment dat het toernooi voor België een gouden glans begon te krijgen.

'The Wall' hield de nul
Toen ook nog verdediger Manu Stockbroekx – de man die geblesseerd raakte tijdens het WK in India – met zijn backhand voor de rust de 4-0 scoorde, kon het publiek de polonaise en een eindeloze wave al inzetten. Alexander Hendrickx maakte er vlak na rust nog 5-0 van. Ondertussen had Vincent The Wall Vanasch elke Spaanse inzet onschadelijk gemaakt en nog maar eens aangetoond dat hij de beste keeper van de wereld is. Hij werd ook gekozen tot beste keeper van het toernooi. Jonas de Geus is het grootste talent van het EK, Victor Wegnez de beste speler. Mirco Pruyser is gedeeld topscorer van het EK met Pau Quemada en de Belgen Tom Boon en Alexander Hendrickx.

Belgie gaat nu voor het goud in Tokyo
Een tweede hoofdprijs op rij voor het team van de Nieuw-Zeelandse coach Shane McLeod lijkt anno 2019 de normaalste zaak van de wereld. Maar zoals bekend kwam België van ver. In 2005 had de hockeydwerg nog maar vijftienduizend leden. Nu zijn dat er bijna vijftigduizend en is het nationale team de maatstaf. Dat België hun tweede hoofdprijs ooit voor hun eigen supporters konden vieren, voelde dan ook gepast. Een beloning voor al het harde werk van de afgelopen jaren. "Waar is dat feestje?" klonk het. Nou, op de Wilrijkse Pleinen van Antwerpen, waar in 1920 de Olympische Spelen werden gehouden.

In 2013 was EK-zilver het hoogst haalbare. Zilver op de Olympische Spelen van Rio en het EK in Amsterdam waren harde lessen voor de Red Lions om goud op het WK en EK te veroveren. De Belgische bondsvoorzitter Marc Coudron zei dit jaar al dat hij verwacht dat de Belgen in 2024 de 'Grand Slam' hebben gewonnen. Olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen. Ze zijn hard op weg.

België - Spanje (5-0)
10' 1-0 John-John Dohmen
17' 2-0 Florent Van Aubel
18' 3-0 (sc) Tom Boon
27' 4-0 Thomas Briels
39' 5-0 (sc) Alex Hendrickx